HOOFDDORP - Na zijn zeven Tourzeges riskeert Lance Armstrong ook de bronzen olympische medaille die hij in 2000 veroverde tijdens de Zomerspelen van Sydney in te moeten leveren. 

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kondigde donderdag aan een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheid om Armstrong te schrappen uit de uitslag.

“We kijken ook naar andere renners, hun entourage en hun mogelijk toekomstige aanwezigheid op de Spelen”, laat een IOC-official weten aan The Daily Telegraph.

Armstrong finishte twaalf jaar geleden als derde tijdens de tijdrit op de Spelen, achter Viatcheslav Ekimov en Jan Ullrich.

Mocht de Texaan zijn bronzen medaille moeten inleveren, dan is de kans aanwezig dat Abraham Olano wordt gepromoveerd naar de derde plaats.

Delicten

Normaal gesproken verjaren dopingdelicten na acht jaar. Het IOC zou echter kunnen aantonen dat Armstrong helemaal niet van start had mogen gaan in Sydney vanwege zijn dopingovertredingen voor aanvang van de Spelen.

Diverse getuigen melden in het USADA-rapport dat Armstrong tijdens en voor de Tour van 1999 diverse 'epokuren' onderging.