HOOFDDORP - Andy Murray pleitte deze week voor meer dopingcontroles in het tennis. Robin Haase bemoeit zich vanuit zijn plek in de ATP Players Council veel met de behoeften van de spelers. Over het dopingbeleid heeft het orgaan echter weinig te zeggen.

Door Charlie Bootsman

“Daar hebben we geen invloed op. We moeten als topsport aangesloten zijn bij de WADA en die bepalen de regels”, zegt Haase tegen NUsport.

“Persoonlijk vraag ik me af of je meer moet testen. Ik denk dat je vooral iets gerichter moet testen en kijken naar wie je test.”

Haase neemt zichzelf als voorbeeld. “Aan het begin van dit jaar haalde ik in een paar maanden misschien twee keer de tweede ronde en werd ik vijf keer gecontroleerd. Iemand die vijf toernooien wint, wordt dan één keer getest. Dat klopt natuurlijk niet.”

Doping in het tennis staat minder onder de aandacht dan bij het wielrennen, maar toch zijn er met Wayne Odesnik, Mariano Puerta en Guillermo Coria een paar zondaars te noemen.

“Je moet goed kijken naar de prestaties. Als iemand een jaar lang niets presteert en ineens de kwartfinale van de Australian Open haalt, kun je denken: hé, hoe kan dat? In dat opzicht kun je gerichter controleren.”