ROME - Marco Pantani is overleden aan een overdosis cocaïne. Dat meldde het Italiaanse persbureau Ansa vrijdag. Ansa citeert uit het autopsierapport dat lijkschouwer Giuseppe Fortuni naar het Openbaar Ministerie heeft gestuurd.

De Italiaanse wielrenner overleed vorige maand op 34-jarige leeftijd in een hotelkamer in Rimini. "Pantani's dood is veroorzaakt door acute vergiftiging door cocaïne", schreef Fortuni. Eerder was al duidelijk geworden dat de coureur stierf door een hartaanval, die veroorzaakt werd door een opeenhoping van vocht in de hersenen.

Pantani was de laatste jaren depressief. De Italiaan kon moeilijk omgaan met zijn matige prestaties en dopingaanklachten. "Niemand heeft me ooit goed begrepen", schreef hij in zijn laatste levensdagen. "Zelfs mijn familie niet. Ik voel me alleen." Toch laat de lijkschouwer open of Pantani zelfmoord heeft gepleegd: "Op dit moment zijn er geen concrete aanwijzingen die duiden op zelfmoord."

Verslaving

'De Piraat' zou verslaafd zijn geraakt aan drugs en mede daardoor ruim 20 kilo zijn aangekomen. Hij wilde eind februari naar Bolivia te vertrekken om daar in een kliniek van zijn verslaving af te komen. Zo ver kwam het niet.

Pantani werd op 15 februari dood aangetroffen in een hotel in de Italiaanse badplaats Rimini. In de kamer waar Pantani halfnaakt stierf, vond de politie grote hoeveelheden farmaceutische producten: Control, Surmontil en Flunox, allemaal antidepressiva en middelen tegen angstcomplexen. Ook zou er cocaïne zijn gevonden. Daarnaast trof de politie in de kamer aantekeningen aan. Daar zat geen afscheidsnotitie tussen.