HOOFDDORP - Alberto Contador vindt het terecht dat Lance Armstrong zijn zeven Tourzeges moet inleveren na de bevindingen van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA. 

"Hij is veroordeeld en het oordeel was schuldig, dan is het logisch dat hij zijn overwinningen verliest", laat de Spanjaard weten aan de krant Marca.

"Het was waarschijnlijk geen optie om een andere winnaar aan te wijzen voor de periode 1999-2005, zeker gezien de moeilijke tijd die het wielrennen doormaakt."

Afgelopen week nam Contador het nog nadrukkelijk op voor Armstrong, die met te weinig respect zou worden behandeld.

"Het is echt teleurstellend wat er allemaal naar buiten is gekomen", meldt Contador nu.

Net als de Amerikaan, kreeg de Spanjaard jaren geleden te maken met een levensbedreigende situatie. "Hij was echt iemand tegen wie ik opkeek in het begin van mijn loopbaan. Armstrong herstelde van kanker, ik kreeg in 2004 een bloedprop in mijn hersenen."

Vertrouwen

Met het bestraffen van de Texaan zijn niet alle problemen opgelost in het wielrennen, meent Contador. "We moeten met alle partijen - de UCI, de organisatoren, de teams en de renners - om tafel om te voorkomen dat zoiets weer gebeurt. Het vertrouwen in ons moet terugkeren."

Verder zegt de Spanjaard dat de huidige generatie gelooft dat professioneel wielrennen mogelijk is zonder 'externe hulp'. "Maar er is nog een lange weg te gaan."

Contador zelf werd in februari 2012 met terugwerkende kracht voor twee jaar geschorst omdat hij positief testte op clenbuterol tijdens de Tour de France 2010. Hij moest de eindzege in die ronde en van de Giro 2011 inleveren.

"Ik zie mezelf als zeven- en niet als vijfvoudig winnaar van een grote ronde", zegt de klimmer van Saxo Bank. "Ik won ze schoon, zonder hulp, dankzij veel trainingsarbeid."