HOOFDDORP - Volgens Jens Voigt is het feit dat hij op 41-jarige leeftijd nog deel uitmaakt van het profpeloton het bewijs dat het wielrennen veel schoner is dan een decennium geleden. 

"Momenteel worden renners die hard werken en zich opofferingen getroosten weer beloond", schrijft de renner van RadioShack op zijn weblog. "Omdat er geen georganiseerde doping meer plaatsheeft, start iedereen met gelijke kansen."

"De toekomst van de sport is de handen van de renners en teams. We moeten het verlies van belangrijke sponsors als Rabobank voorkomen. Excuses zijn er niet meer. De renners moeten weer het vertrouwen krijgen van de fans en sponsors."

De dopingonthullingen van de laatste tijd hebben Voigt geschokt. "Misschien is dat een beetje naïef, maar ik heb niemand doping zien nemen. Soms verdacht ik renners wel van dopinggebruik, maar ik kon mijn energie beter besteden aan andere dingen."

"De Festina-affaire verbaasde me al en daar kwam in 2006 nog de Operación Puerto bovenop. Het was bijna perfect georganiseerd. Dat en de hoeveelheid betrokken renners, vijftig, liet me in verbijstering achter."

Commandant

Zelf is Voigt nooit in de verleiding gekomen om te snoepen uit de pot met verboden middelen. "Ik heb niets te verbergen, ze mogen mijn bloed- en urinestalen over honderd jaar nog testen. Mijn eigen zoon doet aan wielrennen. Zal ik dan zelf een bijdrage willen leveren aan het ruïneren van de sport?"

"In het leger drukte de commandant ons al op het hart: 'jullie hebben een voorbeeldfunctie'. Zo zie ik dat nu ook. Ik wil dat jonge renners niet aan de dope raken en een goede en lange loopbaan hebben."