HOOFDDORP - Andy Murray vindt na het bestuderen van het USADA-rapport over Lance Armstrong dat tennissers vaker dopingcontroles moeten ondergaan.

“De out-of-competition controles kunnen beter. Als mensen zich in december voorbereiden en de basis neerzetten, zou het goed zijn om meer te controleren”, zegt Murray in The Daily Mail.

De Schotse nummer drie van de wereld sprak eerder nog zijn ergernis uit over controleurs die hem ’s ochtends vroeg van zijn bed lichtten, maar zegt van gedachten te zijn veranderd door de verhalen uit de wielersport.

“Ik heb waarschijnlijk vier of vijf keer bloed laten afnemen, maar veel vaker urinetests moeten ondergaan. Het is duidelijk nodig als je de dingen over Armstrong hoort. Het is een schande voor die sport en vooral ongelofelijk hoe ze er zo lang mee zijn weggekomen.”

Clean

Murray, deze week topfavoriet voor de titel bij het Masters-toernooi in Parijs, denkt dat doping in het tennis wel minder voorkomt. “Je kunt de vaardigheden niet leren door drugs te gebruiken. Ik denk dat tennis op topniveau vrij clean is vergeleken met andere sporten.”

“Dat neemt niet weg dat er niet meer gedaan kan worden om er honderd procent zeker van te zijn dat er geen problemen zijn. “

De 25-jarige Murray was in het verleden kritisch op de straf voor Wayne Odesnik. De Amerikaan werd voor twee jaar geschorst omdat hij een groeihormoon in zijn bagage had. De sanctie werd echter teruggebracht naar zes maanden omdat Odesnik meewerkte aan het onderzoek.

“Het stoorde me dat wij door het testproces gaan, wat vaak erg frustrerend is, en dat iemand achttien maanden eerder terugkeert. Wij gaan daar allemaal doorheen en ze zijn te mild voor een persoon die met een groeihormoon reist. Dat is belachelijk.”

In het NUsport-magazine van deze week staat een uitgebreid interview met Ivan Lendl, de coach van Murray.