HOOFDDORP - De Nederlandse wielerploeg Argos-Shimano is nog niet zeker van de status als UCI ProTeam voor volgend seizoen.

De internationale wielrenunie heeft maandag de lijst gepubliceerd van de formaties die daar op grond van de prestaties van de beste twaalf renners, mits ook in 2013 onder contract, aanspraak op kunnen maken.

Onder de vijftien genomineerden zijn Rabobank (in afwachting van een nieuwe naam) en Vacansoleil-DCM. Ze moeten nog wel voldoen aan de ethische, financiële en administratieve voorwaarden voor deelname aan de WorldTour.

Argos bezet de zestiende plaats en zit in de wachtkamer met onder meer Lotto Belisol en Saxo Bank, de ploeg van Alberto Contador. De Spanjaard kon door zijn dopingschorsing maar weinig bijdragen aan de sportieve waarde.

De licentiecommissie van de UCI zal zich in een uitgebreidere procedure buigen over hun positie. De bevindingen worden op 26 november bekendgemaakt. Twee weken later valt de definitieve beslissing.

In de hoogste klasse is plaats voor achttien ploegen. Een team dat nu 21e is of lager heeft volgens de richtlijnen van de UCI niet voldaan aan de sportieve eisen. Ze kunnen zich desgewenst laten registreren voor de tweede divisie.

De top 15 (alfabetische volgorde) is: AG2R (Fra), Astana (Kaz), BMC (VSt), Cannondale (Ita), Euskaltel (Spa), ex-Rabobank (Ned), Garmin (VSt), Katoesja (Rus), Lampre (Ita), Movistar (Spa), Omega Pharma (Bel), Orica (Aus), RadioShack (VSt), Sky (GBr), Vacansoleil (Ned).

De wachtlijst: 16. Argos (Ned), 17. Lotto (Bel), 18. FDJ (Fra), 19. Europcar (Fra), 20. Saxo Bank (Den).