HOOFDDORP - Marcel Kittel is niet bang voor represailles. De Argos-renner die zich op twitter liet gelden als de 'omerta-killer' door zich te distantiëren van enkele Spaanse collega’s die achter Lance Armstrong blijven staan.

“Ik ben helemaal niet bang voor represailles”, zegt Kittel in het NUsport-magazine van deze week.

“Geen angst dat renners mij straks van mijn fiets zullen trappen. Ik heb goede mensen aan mijn kant. Dit was mijn mening en als iemand anders een andere mening heeft dan mag dat. Hij is vrij om die mening te uiten.”

De 24-jarige sprinter uit Duitsland die de voorbije twee jaar 28 zeges boekte in het shirt van zijn Nederlandse ploeg, werd vorige week erg boos toen hij de reacties hoorde van onder anderen Alberto Contador en Samuel Sanchez. Zij reageerden op de schorsing van Lance Armstrong vanwege (buitensporig) dopinggebruik en het daarmee samenhangende intrekken van diens zeven Tour-zeges.

Volgens de Spanjaarden (later sloten zich daar Miguel Indurain en Alejandro Valverde bij aan) blijft Armstrong een groot kampioen. Kitttel twitterde daarop dat hun uitspraken hem ‘sick’ deed voelen.

Zwijgcode

Kittels reactie druist in tegen het pelotongebruik te zwijgen als er renners in het nauw komen. De zwijgcode gelijk die van de maffia treedt dan in werking. Kittel voelt zich echter gesteund door vele jonge collega’s en doorbrak vorige week die mores.

Kittel spreekt zich in het interview ook uit over de noodzakelijke verbeteringen in de wielersport en hij bepleit hardere straffen.

Kittel: “Maar het belangrijkste vind ik toch wel dat mensen er samen over moeten praten. We zullen moeten blijven werken en moeten blijven leren van het USADA-rapport. Je moet zien hoe het dopingnetwerk van Armstrong werkte om te voorkomen dat het in de toekomst nog eens kan gebeuren.”