DETROIT - San Francisco Giants heeft zich zondagavond gekroond tot de nieuwe honkbalkampioen in de Amerikaanse Major League.

De ploeg won zondag voor de vierde keer op rij (4-3) en besliste daarmee de tweestrijd met de Detroit Tigers in overtuigende cijfers: 4-0.

Het is de tweede titel in de World Series in drie jaar tijd voor de Giants. Vorig jaar won St. Louis Cardinals.

Marco Scutaro, eerder verkozen tot beste speler van de National League, kroonde zich tot held van de avond. Dankzij zijn éénhonkslag kon Ryan Theriot het winnende punt maken.

De Giants moesten van ver komen om de finale te bereiken. In de halve finales leek de ploeg uit San Francisco zo goed als uitgeschakeld, maar vocht het zich van een 3-1-achterstand terug tegen de Cardinals.

Dankzij zeven zeges op rij ging de titel uiteindelijk naar de ploeg van coach Bruce Bochy. ''Het is fantastisch wat een groep spelers kan doen als ze als team spelen", zei Bochy lyrisch.

''Ze hielden van elkaar en speelden voor elkaar en de fans. Ze hebben een over-mijn-lijkmentaliteit getoond."

Sandoval MVP

Pablo Sandoval werd gekozen tot MVP, de meeste waardevolle speler, van de World Series.

De Venezolaan van de Giants, die vanwege zijn postuur ook wel 'Kung Fu Panda' wordt genoemd, werd mede verkozen om de drie homeruns die hij in de eerste finalepartij sloeg.

De 26-jarige Sandoval bleef na de uitverkiezing bescheiden. ''Ik wil het team bedanken dat ik de kans heb gekregen om hier te staan. Maar natuurlijk ben ik heel erg blij."

Sandoval is pas de vierde speler die er in de finale van de MLB in is geslaagd om drie homeruns te slaan.

Hij komt in een rijtje met Babe Ruth (1926, 1928), Reggie Jackson (1977) en Albert Pujols (2011).