HOOFDDORP - Serena Williams heeft zondag voor de derde keer in haar carrière de WTA Championships op haar naam geschreven.

De Amerikaanse was in de finale van het eindejaarstoernooi in Istanbul te sterk voor Maria Sjarapova: 6-4, 6-3.

De partij nam anderhalf uur in beslag. Williams serveerde ijzersterk. Ze kreeg geen enkel breakpoint tegen en sloeg liefst elf aces.

Williams hoefde geen set in te leveren bij het officieuze wereldkampioenschap. De jongere zus van Venus sluit met de triomf een geweldig jaar af. Ze verloor slechts vier partijen dit jaar en gaf haar tegenstandster twee keer een walk-over.

Vooral in de tweede helft van het jaar was Williams, 'slechts' de nummer drie van de wereld, bijna onverslaanbaar. Ze won achtereenvolgens Wimbledon, goud op de Olympische Spelen, de US Open en na 2001 en 2009 weer de WTA Championships.

Progressie

''Dit was mijn grote wens, een geweldig gevoel dit bereikt te hebben'', zei Williams, die in onderlinge ontmoetingen met Sjarapova nu met 10-2 voor staat.

''De laatste keer dat we tegen elkaar speelden in de Championships-finale, won Maria. Ze staat ook hoger op de wereldranglijst, dus ik had niets te verliezen.''

Haar coach Patrick Mouratoglou ziet nog mogelijkheden voor progressie bij Williams. ''Ik denk dat ze nog steeds beter kan worden, op haar 31e. Ze speelt momenteel heel erg goed. Haar resultaten spreken voor zich."

"Op menig gebied kan ze echter nog progressie boeken en ze wil dat ook. Dat is bovendien nodig om meer grandslams te kunnen winnen. De andere meiden verbeteren zich ook.''