ROTTERDAM - De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax is zondag geëindigd in een 2-2 gelijkspel.

Graziano Pellè maakte vlak voor tijd met een prachtig schot de gelijkmaker. Vlak voor tijd zorgde de Italiaan bijna nog voor de 3-2. Kenneth Vermeer redde knap op zijn kopbal.

Als gevolg van een rode kaart van Niklas Moisander speelde Ajax het laatste kwartier met tien man.

Door het gelijkspel (het zesde al voor Ajax dit seizoen) dreigen Feyenoord en Ajax terrein te verliezen op FC Twente, Vitesse en PSV. 

Ajax startte in de formatie die afgelopen woensdag de basis legde voor de zege op Manchester City (3-1). Trainer Ronald Koeman van Feyenoord had het duel tussen de kampioenen van Nederland en Engeland in de Arena bijgewoond. Toch reageerde de thuisploeg uit Rotterdam aanvankelijk slecht op het spel van de eeuwige rivaal uit de hoofdstad.

Ajax domineerde in de openingsfase en vond met de zwervende spits Christian Eriksen vaak een vrijstaande speler op het middenveld. De Deen zorgde na twaalf minuten ook voor de openingstreffer, na knap aangeven van Ryan Babel (0-1).

Scorende debutant

Feyenoord had het moeilijk, maar kwam na 23 minuten op gelijke hoogte door een speler die niet veel supporters in de basisopstelling hadden verwacht.

Jean-Paul Boëtius, achttien jaar nog pas, zag eerst Lex Immers in kansrijke positie over de bal schieten maar vond vervolgens toch nog de hoek van het doel (1-1).

De debutant maakte niet alleen met zijn treffer indruk. Hij was tijdens zijn eerste duel in de hoofdmacht meteen de gevaarlijkste speler van Feyenoord. Boëtius was voortdurend aanspeelbaar en bezorgde international Ricardo van Rhijn een lastige middag.

Ajacied Tobias Sana, aardig begonnen aan het seizoen, kon net als de laatste duels niet overtuigen en moest tijdens de rust plaatsmaken voor Miralem Sulejmani.

De Serviër stond nog geen drie minuten op het veld of hij mocht al juichen. Immers werkte Christian Poulsen naar de grond en Eriksen legde de bal vervolgens precies op de knie van Siem de Jong (1-2).

Duwtje

Ajax miste na de treffer de kracht om de voorsprong uit te bouwen. Feyenoord ging aanvankelijk niet overtuigend op zoek naar de gelijkmaker. De thuisploeg geloofde pas weer in een resultaat nadat Moisander in de 75e minuut van scheidsrechter Bas Nijhuis met een tweede gele kaart moest vertrekken.

De Fin kreeg zijn tweede gele kaart voor een duwtje tegen de bijna doorgebroken Pellè, die in de slotminuut met een prachtig schot de gelijkmaker forceerde.