HOOFDDORP - De Spanjaard Jorge Lorenzo heeft zondag voor de tweede keer in zijn loopbaan de wereldtitel gewonnen in de MotoGP, de koningsklasse van de motorsport.

De coureur van Yamaha had bij de GP van Australië op Phillip Island genoeg aan een tweede plaats achter Casey Stoner, die in eigen land voor de zesde keer won. De 27-jarige Honda-rijder neemt na dit seizoen afscheid van de sport. De Brit Cal Crutchlow eindigde als derde.

Met nog één race te gaan heeft Lorenzo in het klassement nu een onoverbrugbare afstand van 43 punten op zijn landgenoot Dani Pedrosa, die in Australië de wedstrijd op kop begon, maar al in de tweede ronde ten val kwam en daardoor zijn titelambities in rook zag opgaan.

De 25-jarige Lorenzo won eerder in 2010 de wereldtitel in de MotoGP en was twee keer de beste in de 250 cc-klasse. Vorig seizoen moest hij het kampioenschap aan Stoner later.

Niet slecht

''Toen Dani die fout had gemaakt, wilde ik de race aan de ene kant rustig uit rijden, maar ik wilde ook wel achter Casey aan. Maar hij was zo snel. Ik legde me neer bij de tweede plaats, want die leverde mijn tweede wereldtitel op. Niet slecht dus'', aldus de 25-jarige Spanjaard.

Hij kijkt ernaar uit om volgende maand voor eigen publiek in Valencia de laatste wedstrijd van het seizoen te rijden. ''Daar gaan we nog wel even een feestje bouwen'', aldus de nieuwe wereldkampioen.

Pedrosa baalde van zijn crash. ''Het is een triest gevoel, dat het zo is geëindigd. Maar ik heb alles gegeven en ik heb er ook geen spijt van hoe ik heb gereden.''

Moto-2

Ook in de Moto-2 werd het kampioenschap beslist in het voordeel van een Spanjaard. Marc Marquez werd derde op Phillip Island en dat was genoeg voor de titel. Zijn enige concurrent en landgenoot Pol Espargaro won de race nog wel, maar dat mocht niet meer baten.

Marquez werd in 2010 al wereldkampioen in de 125cc. Vorig jaar werd hij tweede in de Moto-2. De negentienjarige coureur zal volgend seizoen uitkomen in de MotoGP.

In de Moto3 ging de zege naar Sandro Cortese uit Duitsland. De KTM-rijder had de wereldtitel al veiliggesteld.

Bekijk de samenvatting van de MotoGP-race

Bekijk de reactie van Jorge Lorenzo

Bekijk de reactie van Marc Marquez