RIJSWIJK - Ploegleider Steven de Jongh verlaat de Britse wielerploeg Team Sky van Tourwinnaar Bradley Wiggins.

Dat meldt de Engelse krant Sunday Telegraph.

De ploeg hanteert sinds kort het beleid dat alle coureurs en begeleiders moeten zweren dat ze nimmer te maken hebben gehad met doping.

“Vorige week hebben we een teammeeting gehad, iedereen heeft gesprekken gevoerd. Ik heb die verklaring ondertekend. Verder is er nog weinig naar buiten gecommuniceerd”, vertelde De Jongh zaterdagmiddag aan NUsport.

Zowel De Jongh als algemeen directeur David Brailsford van Team Sky was zondag nog niet bereikbaar voor commentaar.

De Jongh reed tussen 1995 en 1999 voor TVM. In 1998 maakte hij deel uit van de ploeg die net als Festina uit de Tour de France werd gezet.

De Nederlandse wielerploeg werd nadrukkelijk in verband gebracht met grootschalig dopinggebruik. De 38-jarige De Jongh reed later ook nog voor Rabobank en Quickstep.

Sean Yates

Ook Sean Yates vertrekt bij de formatie. Volgens de Sunday Telegraph heeft de Brit, een van de grondleggers van het toursucces van Wiggins, opgebiecht een dopingverleden te hebben. De krant kon daarover geen details melden.

Yates, prof tussen 1982 en 1996, heeft een verleden met Lance Armstrong, de hoofdrolspeler in het vernietigende USADA-rapport. Halverwege de jaren negentig waren ze ploeggenoten bij Motorola. Na het beëindigen van zijn actieve carrière was Yates in 2005 en 2009 in de Tour de France als coach van Armstrong werkzaam.

Eerder deze week stapte de Amerikaanse trainer Bobby Julich al op bij Sky nadat hij had toegegeven doping te hebben gebruikt als wielrenner.