LONDEN - Het beroep van Rio Ferdinand tegen zijn schorsing wegens doping is afgewezen. Het driekoppig panel van de Engelse voetbalbond FA heeft dat donderdag bepaald. De acht maanden uitsluiting van de voetballer van Manchester United en het Engelse elftal blijft gehandhaafd. Hij mist hierdoor het EK in Portugal.

Ferdinand kreeg een schorsing opgelegd nadat hij vorig jaar september had geweigerd een dopingcontrole af te leggen. De controleurs meldden zich voor hem bij een training van Manchester United op de trainingsaccommodatie Carrington.

Overtreding

Ferdinand leverde 36 uur later wel een plas in maar bleef in overtreding. Hij liet zijn straf in januari ingaan met de hoop dat hij in beroep zou worden vrijgesproken en aan het EK en het slot van de Engelse competitie zou kunnen meedoen. Zijn schorsing loopt tot 20 september 2004.

"Rio is natuurlijk erg teleurgesteld", liet United-directeur Maurice Watkins in een reactie weten. "We geloven dat een schorsing van acht maanden erg wrang en streng is en daar blijven we nog steeds bij. Verder hebben we weinig toe te voegen op dit moment."

Straf

Het panel bestaande uit FA-voorzitter Geoff Thompson, FA-bestuurslid Roger Burden en onpartijdig advocaat Ian Mill, wees ook de eis van de voetbalbond af de straf tot 12 maanden uit te breiden. De FA wilde hiermee de lijn van de wereldbond FIFA volgen.

Het drietal gelooft niet dat het missen van de test in verband staat met doping en heeft dit in de beslissing laten meewegen. Ferdinand heeft met klem ontkend dat hij verboden middelen gebruikt. Hij kan nog in beroep gaan bij het internationale sporttribunaal in Lausanne.

Manchester

Manchester United nam Ferdinand in 2002 voor 46,8 miljoen euro over van Leeds United, een recordbedrag voor een verdediger. De club kent een moeizaam seizoen. Manchester werd uitgeschakeld in de Champions League en heeft in de Engelse competitie twaalf punten achterstand op koploper Arsenal.