HOOFDDORP - De internationale wielrenunie wil dat Lance Armstrong het prijzengeld dat hij tijdens zijn zeven Tourzeges tussen 1999 en 2005 heeft opgestreken terugbetaalt. Dat maakt de bond vrijdag bekend.

"Het uitvoerend comité van de UCI roept Armstrong en alle andere renners die genoemd werden in het USADA-rapport op het prijzengeld dat ze ontvangen hebben terug te storten", leest de persverklaring van de wielerfederatie.

De UCI maakte tegelijkertijd bekend dat het de Tourzeges die Armstrong afgelopen maandag moest inleveren niet zal toewijzen aan andere renners.

Daarnaast stelt de wielerunie, die zelf allesbehalve ongeschonden uit het USADA-rapport kwam, een onafhankelijke externe commissie aan die de beschuldigingen aan het adres van de UCI zal onderzoeken.

In het rapport van de USADA kwam aan het daglicht dat Kathy LeMond, vrouw van drievoudig Tourwinnaar Greg LeMond, onder ede had verklaard dat de toenmalig voorzitter van de UCI, de Nederlander Hein Verbruggen, 500.000 dollar had ontvangen om een positieve dopingtest van Armstrong onder het tapijt te vegen.

Het uitvoerend comité van de UCI heeft verder besloten dat de onafhankelijke commissie het vinden van manieren om dopingzondaars in zijn geheel te weren uit de sport als één van zijn taken zal meekrijgen.

Hoofdstuk afsluiten

Over twee weken zal duidelijk worden welk onafhankelijk sportinstituut die commissie zal samenstellen. De meest voor de hand liggende optie is dat het internationale sporttribunaal CAS de leden zal aanwijzen.

UCI-voorzitter Pat McQuaid liet weten dat de wielerunie vastberaden is om dit pijnlijke hoofdstuk in de historie van de wielersport af te sluiten. "We zullen alle beslissingen van de onafhankelijke commissie overnemen om het wielrennen weer op de rit te krijgen."

Lees alles over de zaak Armstrong op NUsport