HOOFDDORP - Er komen geen nieuwe winnaars van de Tour de France na het schrappen van de naam Lance Armstrong. 

Dat maakte de internationale wielerunie UCI vrijdag bekend na een bijeenkomst.

De Amerikaan won de Tour tussen 1999 en 2005, maar moest zijn titels maandag afstaan toen de UCI de straf van het antidopingagentschap USADA overnam.

In het rapport van het USADA wordt Armstrong omschreven als een van de hoofdrolspelers in het meest ‘professionele, geraffineerde en succesvolle dopingnetwerk’ in de geschiedenis van de sport.

De Tourorganisatie ASO stelde de UCI al voor om geen renners te ‘promoveren’ op de uitslagenlijst.

Bijna alle coureurs die in het ‘tijdperk-Armstrong’ op het podium eindigden, raakten zelf ook verzeild in een dopingaffaire.

Ullrich

Zo was Jan Ullrich, in 2000, 2001 en 2003 de nummer twee in Parijs, betrokken bij de Operación Puerto, de bloeddopingzaak met als spil gynaecoloog Eufemiano Fuentes.

Ook Alex Zülle (nummer twee van 1999), Andreas Klöden (tweede in 2004) en Ivan Basso (tweede in 2005) staan niet bekend als renners die alleen op water en brood fietsten.

De beslissing in deze zaak om niemand door te schuiven bij een diskwalificatie is nu van toepassing op alle koersen tussen 1998 en 2005.

“Wielrennen is nu een heel andere sport dan in die periode”, laat UCI-voorzitter Pat McQuaid weten. “De renners worden momenteel onderworpen aan de meest effectieve dopingcontroles. In de zaak-Armstrong hebben we nu noodzakelijke stappen genomen.”