EINDHOVEN - PSV is donderdag in de Europa League op eigen veld tegen AIK Solna aan een nederlaag ontsnapt.

Met een aardig slotoffensief dwong de Eindhovense formatie in de slotfase nog net de 1-1 af. In niets echter leek het optreden van de Brabanders op dat van enkele weken eerder bij de overtuigende zege op de Italiaanse topclub Napoli (3-0).

PSV blijft tweede in de poule, met een achterstand van vijf punten op koploper Dnjepr. Napoli heeft halverwege de groepsfase drie punten verzameld. AIK begroette in Eindhoven het eerste winstpunt.

PSV had het moeilijk met de Zweden, die de ruimtes klein hielden en als het even kon kozen voor de uitval. De waarschuwing van coach Dick Advocaat vooraf, dat de tegenstander meer was dan een verplicht nummer, bleek terecht. De thuisclub had niet de finesse, misschien ook niet de inspiratie, om door te drukken.

Goede bedoelingen

De combinaties waren vaak net iets te onzorgvuldig, de eindpass was onvoldoende. Bovendien ontbraken met Ola Toivonen en Mark van Bommel bij PSV de spelers die, op wat voor manier dan ook, een beslissing kunnen forceren.

Nu bleef het aanvalsspel van de Brabanders vaak steken in goede bedoelingen. Kennelijk had ook de zwaarbevochten zege (3-2) op eigen veld tegen Willem II van het afgelopen weekeinde het zelfvertrouwen geen goed gedaan.

Met iets meer geluk was PSV desondanks wel met een voorsprong gaan rusten. Timothy Derijck kreeg na een voorzet van Dries Mertens de gelegenheid van dichtbij in te koppen, maar zag de bal over gaan.

Ook bood Mertens nog een aardige kans aan Georginio Wijnaldum, maar deze kreeg de bal net niet goed genoeg onder controle om adequaat af te ronden.

Massaal

Dat PSV achterin kwetsbaar is bleek na een uur. Na een diepe pass uit het Zweedse achterveld gaven Derijck en Marcelo vrije doortocht aan Kwame Karikari, die vrij voor doelman Przemyslaw Tyton beheerst afrondde.

Voor de Poolse doelman moet de klap van de tegentreffer extra hard zijn aangekomen. Hij had net twee minuten eerder zijn rentree gemaakt, als vervanger van de aangeslagen Boy Waterman.

PSV, dat even eerder ook Luciano Narsingh (voor de jonge Peter van Ooijen) in het veld had gebracht, had geen andere keus dan massaal in het offensief te gaan. Dat leidde in de 80e minuut tot de 1-1. Jeremain Lens scoorde, nadat hij zichzelf via goed doorzetten had vrijgespeeld.

Fedetski

Dnjepr won thuis met 3-1 van Napoli. De Italiaanse ploeg trad, net als tegen PSV in Eindhoven, niet in zijn beste opstelling aan. Toppers als Edinson Cavani en Goran Pandev vielen pas in de 52e minuut in toen de gastheer uit Djnepropetrovsk al comfortabel met 2-0 voorstond.

Artem Fedetski opende de score al na twee minuten. De Braziliaanse spits Matheus verdubbelde de marge vlak voor rust. Na ruim een uur besliste zijn landgenoot Giuliano het duel, waarna Cavani ook nog een doelpuntje meepikte.