HOOFDDORP - FC Twente moet serieus vrezen dat het na de winterstop alleen nog in eigen land actief is. De koploper van de eredivisie verloor donderdagavond de uitwedstrijd bij Levante: 3-0.

De Tukkers hebben halverwege de groepsfase van de Europa League pas twee punten verzameld. FC Twente heeft na drie duels al vijf punten minder dan Hannover 96, de Duitse koploper van de poule.

Het verschil met Levante is inmiddels opgelopen tot vier punten. Alleen de beste twee ploegen overwinteren in Europa.

FC Twente stelde teleur tegen de huidige nummer zeven van Spanje. Als excuus voor de ruime nederlaag mochten de Tukkers wel het optreden van de aanwezige Russische arbiters opvoeren.

Buitenkansje

Het had er na negentien minuten alles van weg dat Dusan Tadic zijn ploeg op voorsprong schoot. De buitenspeler krulde de bal vanaf zo'n achttien meter prachtig in het doel. Scheidsrechter Vladislav Bezborodov keurde de treffer echter af op advies van zijn assistent, die kennelijk Luc Castaignos hinderlijk buitenspel vond staan.

Bezborodov stak Levante na 58 minuten opnieuw de helpende hand toe. Hij floot voor een strafschop toen Douglas de bal van dichtbij op zijn arm geschoten kreeg. Herrero Michel benutte het buitenkansje en maakte vanaf elf meter geen fout (1-0).

Pedro Rios profiteerde vervolgens van een dekkingsfout in de defensie van FC Twente (2-0). Het ontging arbiter Bezborodov in de slotfase ook dat Rios de bal even voor zijn tweede treffer op zijn arm kreeg (3-0).

Schamele oogst

FC Twente droeg zelf ook schuld aan de nederlaag. De formatie speelde matig op de kletsnatte grasmat van Levante. Trainer Steve McClaren was de afgelopen weken ontevreden over de middelste linie van zijn ploeg.

Wellicht daarom gaf hij Denny Landzaat en Felipe Gutierrez de voorkeur boven Robbert Schilder en Willem Janssen. Het nieuwe duo gaf FC Twente niet de gewenste kwaliteitsinjectie.

Doelman Nikolai Michailov had geluk dat Theofanis Gekas al in de zevende minuut een enorme kans voor Levante miste. De keeper van FC Twente hield even later met een fraaie reflex Papakouli Diop van een treffer af.

FC Twente was eigenlijk maar één keer dichtbij een treffer. Nacer Chadli schoot na zeven minuten echter op de lat. Dat was een schamele oogst voor negentig minuten voetbal.

Hannover

Hannover 96 won moeizaam met 2-1 bij het Zweedse Helsingborg. De thuisploeg leek in blessuretijd dankzij een rake kopbal van Alvaro een punt te pakken, maar Didier Ya Konan besliste het duel vlak daarna alsnog in het voordeel van Hannover.

Mame Diouf maakte al in de twaalfde minuut de openingstreffer. De oud-speler van Manchester United kopte raak na een corner. Oud-Spartaan Rachid Bouaouzan speelde ruim een uur mee bij de thuisploeg.