HOOFDDORP - Rafael Nadal heeft zich donderdag officieel afgemeld voor de ATP World Tour Finals, het lucratieve eindejaarsevenement. 

Dat bericht de ATP op twitter. De 26-jarige Spanjaard is al maanden uit de roulatie met een knieblessure. Eind juni speelde de meervoudige Grand Slam-winnaar op Wimbledon zijn laatste partij. Hij verloor in de tweede ronde van Lukas Rosol.

Onlangs gaf Nadal al aan zich te richten op de Australian Open, het eerste Grand Slam-toernooi van 2013.

De ATP World Tour Finals, waaraan de beste acht tennissers van 2012 deelnemen, hebben plaats tussen 5 en 12 november in Londen.

Davis Cup

Nadal zal zeer waarschijnlijk ook de Davis Cup-finale tussen Spanje en Tsjechië, tussen 16 en 18 november, moeten missen.

"De Davis Cup-finale wil ik graag spelen. Maar de vraag is of ik dat fysiek en qua niveau ga halen", meldde Nadal onlangs in een interview op CNN.

"En als ik het al haal, ben ik dan de aangewezen speler als ik er zo lang ben uitgeweest? Toen ik voor de Spelen en de US Open niet hersteld was, was ik er kapot van. Daarom leef ik nu bij de dag, ik werk dagelijks aan mijn herstel en het gaat stukje bij beetje beter.”

Loopbaan

Nadal is niet bang dat zijn blessure een gevaar betekent voor zijn loopbaan. “Maar als het zo lang duurt en het is niet duidelijk wanneer je volledig hersteld zult zijn, dan is het lastig.”

“Als je je arm breekt, zeggen ze: ‘Over twee maanden ben je genezen.’ Dat is zwaar, maar je weet waar je aan toe bent. De twijfels komen doordat je niet weet wanneer je er weer bovenop bent. Maar om dan meteen aan stoppen te denken… Zo ver is het nog lang niet.”

“En de medici hebben zich ook niet in die richting uitgelaten. Toen ik in 2005 geblesseerd was aan mijn voet is het allemaal veel onzekerder geweest.”