WOLVEGA/MAARSSEN – Bij de presentatie van de nieuwe sponsor voor zijn damesploeg sprak coach Jac Orie nogmaals zijn wens uit om een schaatsster van Jong Oranje toe te voegen aan zijn merkenteam.

Bondscoach Erik Bouwman benadrukt echter dat de voorgestelde constructie onmogelijk is.

Orie wil een talent van Jong Oranje een stagecontract aanbieden bij zijn commerciële ploeg. De KNSB ligt echter al geruime tijd dwars en basseert zich daarbij op bestaande reglementen.

“Begrijp me niet verkeerd: de door Jac voorgestelde constructie is interessant en daar hebben we ook echt serieus naar gekeken”, licht Bouwman toe aan NUsport. “Maar het kan gewoon niet. We kunnen de reglementen niet zomaar ad hoc omgooien omdat hij nu een schaatsster nodig heeft.”

Antoinette de Jong

Bouwman bevestigt dat de zeventienjarige Antoinette de Jong, die geldt als één van de grootste talenten binnen het schaatsen, bij Orie in de kijker staat.

“Ik vind de kritiek van Jac een beetje flauw omdat de afspraken zoals ze er nu liggen duidelijk zijn en niet voor niets samen met de merkenteams, inclusief Jac, zijn bepaald”, vervolgt de bondscoach.

“Dit alles om rust rond Jong Oranje te creëren en ze een gedegen opleiding te bieden. Komt nog bij dat alle merkenteams even veel rechten hebben. Wie heeft recht op een bepaald talent? Alle ploegen hebben net zoveel recht die markt te betreden. Dat stukje noemt hij niet.”

Orie begrijpt niet dat de regels die de KNSB en de commerciële teams deze zomer met elkaar maakten niet aan te passen zijn. "Als er twee A-merken instappen, wat is dan zo’n gesprek in de zomer nog waard?", vraagt hij zich af.

Hij gelooft dat het overhevelen van een talent bovendien de doorstroming van talenten naar commerciële teams ten goede komt. "De doorstroming loopt niet lekker en in overleg kan daar best een bepaald traject neergelegd worden", houdt Orie vol. "Natuurlijk komt me dit nu goed uit, maar ik denk dat het ook het schaatsen goed uitkomt."

Obstakel

Voor bondscoach Bouwman is er echter nog een obstakel. Hij is van mening dat De Jong, die vorig seizoen op zestienjarige leeftijd verdienstelijk debuteerde op de NK afstanden, ook niet te snel in het diepe moet worden gegooid.

“In het geval van Antoinette hadden we er al voor gekozen om haar als tweedejaars B-juniore in de selectie op te nemen (die doorgaans enkel uit A-junioren bestaat - red.). Het is een meisje dat zich heel snel ontwikkelt, maar nog middenin dat traject zit. Ze wordt snel volwassen, dat gaat heel goed. Maar dat neemt niet weg dat de stap naar een merkenteam nog wel heel groot is.”

Orie is echter van mening dat een stageconstructie het gat tussen Jong Oranje en het echte werk kan verkleinen. "Ik wil samen een traject bouwen zodat zo iemand een beetje kan snuffelen aan een commercieel team”, aldus de Haagse coach.

Egoïstisch

Bouwman beschrijft de verklaringen van Orie in de media over het niet mee willen werken van de KNSB aan de door Orie opgezette constructie als ‘flauw’.

“Want wij hebben wel nagedacht over dat idee en we staan er best wel voor open. Voor iedere sporter moet je kijken naar de beste route en het was voor Antoinette in principe een interessante route. Maar in de afspraken die er nu liggen is dat gewoon niet haalbaar.”

“Wij hebben een gezamenlijk doel”, doelt de bondscoach op het opleiden en begeleiden van talenten. “En ik vind het een beetje kortzichtig en in dit geval zelfs egoïstisch van Jac om het nu alleen maar naar zichzelf toe te praten, wetende wat de regels en de onmogelijkheden op dit moment zijn.”

Licentie

De vrouwenploeg van Orie, Team Activia, bestaat momenteel nog slechts uit Annette Gerritsen, Diane Valkenburg en Laurine van Riessen. Om te voldoen aan de licentie-eisen moet de ploeg een vierde schaatsster aantrekken.