HOOFDDORP - Fernando Escartin heeft geen interesse in een mogelijke tweede of zelfs eerste plaats in de Tour de France van 1999.

De Spanjaard finishte dertien jaar geleden als derde in de Ronde van Frankrijk, achter Lance Armstrong en Alex Zülle, en wordt vrijdag mogelijk doorgeschoven wanneer de UCI zich beraadt over wat te doen met de Touruitslagen nu Armstrong zijn zeven zeges verliest.

Escartin is een van de weinige renners met een podiumplaats in de ‘Armstrongjaren’ die nooit concreet in verband is gebracht met dopinggebruik, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Zülle, die in 1998 was betrokken bij de Festina-affaire.

“Ik heb geen idee wat ze doen met die podiumplaatsen, maar ik zal voor mijn gevoel altijd derde blijven in de Tour van 1999”, meldt de oud-klimmer op Cyclingnews.

“Mijn god, het is meer dan tien jaar geleden. Ik was nog niet eens getrouwd. Ik wil die eerste of tweede plek helemaal niet. Wat ze ook doen, ze kunnen de geschiedenis niet veranderen. Ik was derde in de wedstrijd en dat telt.”

Escartin weet niet of Armstrong schuldig is. “Maar het lijkt me niet eerlijk dat ze hem na zoveel jaren, na al die controles, zijn titels afnemen.”