HOOFDDORP - Mark Cavendish is gefrustreerd dat het wielrennen slechte tijden doormaakt na het uitgebreide dopingdossier van USADA over Lance Armstrong.

“Dat iedereen de sport waar ik nu van houd kan beschadigen, is frustrerend. Als je iets hebt gedaan, beken”, zegt Cavendish in gesprek met de BBC.

De Britse sprinter, die Sky verruilt voor Omega Pharma-QuickStep, betuigt zijn respect voor zijn oude teamgenoot David Millar en voormalig ploegleider Rolf Aldag, die dopinggebruik toegaven.

“Deze mannen geven om hun sport. Ze vernietigen hun eigen reputatie om de sport verder te brengen, maar andere mensen denken meer aan zichzelf.”

Cavendish lijkt weinig te begrijpen van het feit dat het wielrennen zo onder vuur ligt. “Er zijn overal bedriegers. Journalisten en entertainers doen het. Elke sport heeft bedriegers.”

“Als je moeite doet om de mensen te pakken en je hebt een goede structuur, ga je bedriegers pakken. Het gebeurt niet in andere sporten, niet omdat ze clean zijn, maar door het ontbreken van de structuur die het wielrennen heeft. In mijn ogen is wielrennen de schoonste sport ter wereld.”

Woensdag werd het etappeschema van de Tour de France van 2013 bekendgemaakt.
Lees hier alle reacties.