ALKMAAR - De rechter-commissaries heeft de hechtenis van de Alkmaarse trampolinecoach Marc de W. donderdag met maximaal tien dagen verlengd. Ook zijn assistent M.K. blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Alkmaar bekendgemaakt. Het duo is diefstal en brandstichting ten laste gelegd.

De politie pakte De W., trainer van Alan Villafuerte, maandag samen met zijn assistent op op verdenking van diefstal van een turntoestel uit het bondscentrum in Beekbergen. De trainer zou dat toestel, een Pegases-paard, vervolgens hebben doorverkocht aan een turnvereniging in Tuitjenhorn (Noord-Holland).

Donderdag maakte het OM bekend dat het de twee ook verdenkt van brandstichting bij turnhal De Meibloem in Opmeer, in de nacht van op 16 december 2002. In verband met het onderzoek wil het daar verder geen mededelingen over doen.

De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie en het NOCNSF maakten woensdag al bekend alle banden met trainer Marc de W. te verbreken. Dat betekent dat hij in geen geval wordt aangewezen als begeleider van olympische gymnasten en geen deel zal uitmaken van het Nederlands olympisch team.

De raadkamer van de rechtbank in Alkmaar beslist donderdag 25 maart of er voldoende reden is de beide trainers langer vast te houden. In dat geval wordt hun voorlopige hechtenis met een termijn van maximaal dertig dagen verlengd.