UTRECHT - De gemeente Utrecht blijft gewoon doorgaan met de lobby om de start van de Tour de France in 2014, 2015 of 2016 naar de Domstad te halen.

Ondanks het feit dat het wielerevenement met alle dopingschandalen en de gevolgen daarvan een enorme smet heeft opgelopen.

Dat zei de woordvoerder van burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht dinsdagochtend. ''Het schandaal heeft ons allemaal geraakt en het is goed dat het nu wordt onderzocht. Maar de mensen in de stad blijven heel enthousiast over dit evenement. Het plezier daaromheen is nog intact.”

Woensdag is in Parijs de officiële presentatie van de Tour van volgend jaar, die in Corsica start. Of burgemeester Wolfsen daar nu wel of niet namens Utrecht bij is, zoals eerder het plan was, wil de woordvoerder niet zeggen.

Gemeenteraad

In de Utrechtse gemeenteraad zijn twijfels gerezen over de lobby van Utrecht. De lokale SP-fractie vraagt het college ervan af te zien omdat ''het wielrennen geen sport meer is om trots op te zijn en zeker geen prestigeproject voor de promotie van Utrecht.”

GroenLinks maakt zich vooral zorgen over de financiering van het evenement nu de Rabobank zich als belangrijkste sponsor heeft teruggetrokken.

Ook de PvdA is bezorgd over de financiën, maar blijft de lobby wel steunen, net als de VVD, Leefbaar Utrecht en D66. Die laatste partij wil wel graag garanties zien dat Utrecht een ‘schone’ Tour krijgt.

Utrecht voert al zo'n tien jaar campagne om de start van de Tour binnen te halen. Bij de editie van 2010 werd de stad verslagen door Rotterdam. In 2010 had wel de tweede etappe van de Giro d'Italia in Utrecht plaats.