HOOFDDORP - Voormalig toprenner Michael Boogerd bepleit een 'nationale waarheidscommissie' om de dopingcultuur in de wielersport onder de loep te nemen.

In het NUsport-magazine zegt Boogerd: "Als er zo’n commissie komt, dan ga ik zitten."

Boogerd, die van 1996 tot en met 2007 actief was voor Rabobank, zegt zich er van bewust te zijn dat er ‘iets’ moet veranderen in het wielrennen.

"Dat is duidelijk", aldus Boogerd, die toegeeft de precieze oplossing niet voorhanden te hebben. Wel stelt hij dat het ‘een zooitje’ is op het moment.

Boogerd: ''Natuurlijk, de sport schoonmaken en de waarheid moet boven komen en ik zeg je nu: ik wil meewerken aan zo’n waarheidscommissie. Maar waar stop je? In 1999? In de jaren tachtig?"

Alles relevant

"Welke generaties gaan we dan bespreken? Mensen zeggen dat het niet relevant is, maar ik vind alles relevant. Het verleden stopt toch niet halverwege de jaren ‘90? Wat is het verleden?"

Op de vraag of zo’n waarheids- en verzoeningscommissie ook zinvol is als het alleen de Nederlandse renners betreft, antwoordt Boogerd dat het nationaal eerder haalbaar zal zijn dan internationaal. "Maar zelfs hier zal het lastig worden", zegt Boogerd.

"Die commissie moet wel serieus zijn en volledig en alle renners moeten komen, niet alleen Michael Boogerd. Laten we dan met z’n allen gaan, laat dan iedereen komen en zijn verhaal doen."

In NUsport-magazine dat nu in de winkels ligt, komen meerdere mensen aan het woord over hoe het nu verder moet met de wielersport.