'Verbruggen heeft niets verkeerd gedaan'

HOOFDDORP - UCI-voorzitter Pat McQuaid nam het maandag in de speciaal belegde persconferentie op voor oud-voorzitter en nog altijd erelid van de UCI, Hein Verbruggen.

“Uit het rapport blijkt niet dat meneer Verbruggen iets verkeerds heeft gedaan”, refereerde de Ier aan de richting Verbruggen geuite beschuldigingen in het USADA-rapport waarin zevenvoudig Tour de France-winnaar Lance Armstrong verantwoordelijk wordt gesteld voor ‘het meest succesvolle dopingsysteem dat de wielersport ooit gekend heeft'.

Volgens een onder ede afgelegde verklaring van Kathy LeMond, vrouw van drievoudig Tourwinnaar Greg LeMond, zou de Nederlander Verbruggen 500.000 dollar van sportmerk Nike ontvangen hebben om een positieve dopingtest van Armstrong onder het tapijt te vegen.

Zowel Verbruggen als Nike, dat nauwe banden onderhoud met de door Armstrong opgezette liefdadigheidsstichting Livestrong, ontkende eerder al dat er sprake zou zijn geweest van een betaling. Het Amerikaanse bedrijf besloot wel de commerciële banden met de Texaan te verbreken vanwege het vernietigende rapport van de USADA.

Op de speciaal belegde persconferentie van maandag maakte McQuaid bekend dat de UCI niet in beroep zal gaan tegen de bevindingen van het Amerikaanse antidopinginstituut. De bond heeft besloten Armstrong uit het wielrennen te verbannen en hem zijn zeven Tourzeges te ontnemen.

Lees alles over de zaak-Armstrong op NUsport

Tip de redactie