HOOFDDORP - Michele Scarponi moet zich op korte termijn waarschijnlijk verantwoorden bij het Italiaanse Olympisch Comité omdat uit onderzoek van aanklager Benedetto Roberti blijkt dat hij nauw zou hebben samengewerkt met dopingarts Michele Ferrari.

De Italiaanse politie plaatste in september 2010 afluisterapparatuur in de camper van Ferrari.

“Scarponi liet Ferrari weten dat hij de Giro had kunnen winnen en Ferrari antwoordde dat als hij nog een bloedzak had, hij een grote kans had gehad.”

De klimmer, die in die Giro beslag legde op de vierde plaats, nam vervolgens de tijd om de dokter te bekritiseren omdat het trainingsprogramma niet goed zou werken.

“Scarponi zei dat zijn bloedwaarden hoger en hoger werden in april. Hij vroeg of hoogtestages soelaas zouden bieden, waarop Ferrari meldde dat hij drie periodes nodig heeft, onder meer op de Etna”, vervolgt de Gazzetta.

Omdat Scarponi al eens voor achttien maanden is geschorst, hangt hem een levenslange uitsluiting boven het hoofd. Ferrari is al sinds 2002 levenslang geschorst.

Girowinnaar

Scarponi, die rijdt voor Lampre, werd uitgeroepen tot winnaar van de Giro 2011 omdat de aanvankelijke laureaat Alberto Contador zijn resultaten moest inleveren nadat hij werd geschorst voor zijn positieve dopingtest uit de Tour de France van 2010.

Scarponi zou een van de vele renners zijn die samenwerkte met Ferrari, de voormalige lijfarts van Lance Armstrong.

De dokter hield zich naar verluidt ook bezig met witwaspraktijken en belastingontduiking. Volgens onderzoek stroomde er in totaal zeker dertig miljoen euro binnen op de vele bankrekeningen van Ferrari.