HOOFDDORP - Rabobank stopt per 31 december met de sponsoring van de professionele wielerploegen, zowel mannen als vrouwen. Dat maakte de bank vrijdag bekend.

Rabobank is tot dit besluit gekomen na verschijning van het rapport van de Amerikaanse dopingautoriteit USADA. Dit rapport spreekt volgens de bank boekdelen.

Bert Bruggink, lid van de raad van bestuur, zei tijdens de persconferentie in Utrecht: "De conclusies zijn bekend, het is ronduit schokkend. We zijn bekend met de details. Wijde verspreiding van doping binnen alle takken van de wielersport. Voor ons maakt dit onderzoeksrapport de spreekwoordelijke maat meer dan vol. Het is genoeg."

De Rabobank begon in 1996 met de sponsoring van de profploeg. Maar het concern heeft altijd duidelijk gemaakt dat doping niet zou worden getolereerd.

Komend jaar is er wel een overbruggingsperiode. Rabobank betaalt de contracten door, maar de renners rijden zonder sponsoruitingen.

Leipheimer

In het rapport van USADA kwam ook aan het licht dat ook bij de Raboploeg sprake is geweest van doping. Dat heeft de Amerikaanse wielrenner Levi Leipheimer, een van de getuigen, onder ede verklaard.

''Wielrennen is een prachtige sport waaraan miljoenen Nederlanders plezier beleven en een groot deel van die Nederlanders is klant van de Rabobank."

"Maar ons besluit staat vast: we trekken ons terug uit de professionele wielersport. Het is pijnlijk, niet alleen voor de Rabobank, maar vooral voor de liefhebbers en de sporters die geen blaam treft'', aldus Bruggink.

De bank blijft wel verbonden aan de amateursport, de jeugdopleiding en het veldrijden.

Onder druk

De Raboploeg kwam de afgelopen dagen ook steeds meer onder druk te staan. Donderdag werd bekend dat de Spaanse wielrenner Carlos Barredo zich bij de internationale wielrenunie UCI moet verantwoorden voor afwijkende bloedwaarden.

Hij stond al op non-actief. De bond had eerder ook al vragen voor Luis Leon Sanchez, de andere Spanjaard in Nederlandse dienst.

Na een opnieuw teleurstellende Ronde van Frankrijk rommelde het al bij de ploeg. Het team nam afscheid van technisch directeur Erik Breukink en ploegleider Adri van Houwelingen. Directeur Harold Knebel stelden duidelijk eisen aan de renners, die aansluiting moesten vinden bij de wereldtop.

Begrip

De Rabo Wielerploegen BV betreurt de beslissing van de Rabobank om te stoppen met de sponsoring van de professionele wielerploeg. De ploeg heeft kennis genomen van de argumenten en kan begrip opbrengen voor dit besluit, aldus een verklaring van het team.

''We rijden al zeventien jaar vol trots met de naam Rabobank op het shirt en het doet ons pijn dat we het voortaan zonder die naam moeten doen."

"De wielerploeg is de Rabobank grote dank verschuldigd voor de zeventien jaar trouwe sponsoring. De wielersport mag Rabobank dankbaar zijn voor alle inspanningen die zij zich getroost heeft de afgelopen jaren om het Nederlandse wielrennen op de kaart te zetten", staat in de verklaring.

Klap

KNWU-voorzitter Marcel Wintels noemt het stoppen van Rabobank tegenover de NOS een klap.  ''Het is vreselijk dat een sponsor als Rabobank, die zo lang zo loyaal aan de sport verbonden is, heeft besloten om te stoppen. Maar zij kwamen als sponsor vrijwel constant in het verdachtenbankje te zitten en dat wil je natuurlijk niet.''

Marketingdeskundige Frank van den Wall Bake heeft begrip voor de beslissing van Rabobank: ''Ik verwacht niet dat zich een kandidaat aanmeldt om de rol van de Rabobank in het wielrennen over te nemen. Geen bedrijf stapt er nu in."

"Vooral een bank kan zich niet veroorloven in deze tijden ongeloofwaardig over te komen. Bovendien is nu alle door de Rabo geleden imagoschade ineens weg. Het grote publiek zal vinden dat de firma de juiste stap heeft gezet", aldus Van den Wall Bake.

Lees alles over de Raboperikelen op NUsport