ROTTERDAM - FC Utrecht speelt voor de derde keer op rij definale van de Amstel Cup in de Kuip. De ploeg van trainer Booy wonwoensdagavond op het Kasteel de halve eindstrijd tegen Sparta, dateerder RBC Roosendaal en NEC verrassend aan de kant zette.

In een heuse bekerkraker won FC Utrecht in de noodzakelijkestrafschoppenserie met 4-3. Invaller Calabro velde het vonnis overhet gelijkwaardige Sparta. De wedstrijd zelf eindigde na 120minuten in 3-3.

Vernedering

Het is nu aan FC Twente om de Utrechtenaren van een tweedebekerwinst af te houden. Vorig seizoen nog vernederde FC Utrechtfavoriet Feyenoord (4-1) in zijn eigen heiligdom. Een herhaling inde Kuip is voor FC Utrecht nog de enige kans op Europees voetbal,want in de competitie speelt de ploeg een bescheiden rol in demiddenmoot.

Toch had het op het Kasteel slecht kunnen aflopen voor definalist. In de 35e minuut, bij een 1-0 voorsprong door De Groot,ging arbiter Pieter Vink lelijk in de fout. Doelman Ponk haalde inhet strafschopgebied de doorgebroken Sparta-spits Koevermans neer.

Koel

Vink bestrafte de overtreding met een gele kaart waar hij Ponk vanhet veld had moeten sturen. De doorgaans koele Schenkel schoot destrafschop vervolgens in de handen van de doelman.

Dat alles gebeurde op het moment dat Sparta zich prima hadhersteld van de vroege achterstand in de tiende minuut en enkelekeren dicht bij de gelijkmaker was. Een FC Utrecht met tien man hadonder die druk kunnen bezwijken.

Schade

De Utrechtenaren liepen in de eerste helft toch nog schade op.Bosschaart incasseerde in de veertigste minuut een gele kaart enmist daardoor de finale. Met veel geluk ging de ploeg met 1-0 derust in, want De Fauw en Koevermans misten goede mogelijkheden voorSparta.

In de tweede helft joeg Sparta op de gelijkmaker en die kwam erin de 61e minuut. Doelman Ponk kon een vrije trap van De Fauw metde nodige moeite (via de lat) keren, maar was in de herkansingkansloos op de inzet van Koevermans. Drie minuten later stond hetKasteel op zijn kop toen opnieuw Koevermans, terug na eenlangdurige liesblessure, scoorde: 2-1.

Rommelig

Ondanks het overwicht van Sparta maakte FC Utrecht een kwartiervoor tijd toch gelijk. Van den Bergh passeerde doelman Kooiman naeen rommelige situatie in het doelgebied.

Daarna kreeg Sparta nog een grote kans op 3-2. De Nooijer kwamnet iets te kort na een voorzet van invaller Van den Bergh. In deherkansing leek Bechan alsnog te scoren, maar de bal werd nog voorde lijn weggewerkt. Dat gebeurde in blessuretijd ook aan de anderekant toen Spartaan Rimkus invaller Calabro van de winnende trefferafhield.

Mazzel

Door de treffer van Van den Bergh in de eerste helft van deverlenging was Sparta uiteindelijk dertig seconden van de finaleaf. Invaller Broerse hield FC Utrecht echter in de wedstrijd 3-3.In de tweede verlenging mazzelde FC Utrecht toen Van den Berghvan dichtbij de bal niet langs doelman Ponk kreeg. Dat geluk had deploeg ook in de strafschoppenserie.