MOUTIER - Turner Yuri van Gelder kan de Olympische Spelendefinitief uit zijn hoofd zetten. De Internationale turnbond FIGdeelde woensdag de laatste wildcard uit aan de Grieksewereldkampioen Dimosthenis Tampakos.

De Nederlandseringenspecialist heeft zelf ruimschoots voldaan aan dekwalificatie-eisen, maar omdat de Nederlandse mannenploeg vorigjaar bij de WK in Anaheim geen olympische startplaatsen konafdwingen, mag de Waalwijker niet naar Athene.

Wereldtop

Van Gelder manifesteert zich sinds een jaar op het onderdeelringen in de wereldtop. De 20-jarige zevenvoudig Nederlandskampioen liet zich de afgelopen weken zien bij dewereldbekerwedstrijden in Cottbus en Lyon, waar hij beide malenzilver won. In Cottbus moest hij Tampakos voor laten gaan, in Lyonliet hij de Griek net achter zich.

Woensdagmiddag vertrok Van Gelder voor een trainingsstage naarPeking. Het bericht van de FIG zal niet als verrassing komen, hijgaf recent al aan ervan uit te gaan dat hij de wildcard niet zoukrijgen. "Ik heb Peking 2008 altijd als doel gehad, dat verandertniet", zei hij er onlangs over.

Vrouwen

Nu Van Gelder geen startplaatskrijgt, blijft de Nederlandse inbreng bij het Olympischeturntoernooi beperkt tot twee vrouwen. Wie dat zijn, blijkt bij deEuropese titelstrijd, eind april in Amsterdam.