NEW YORK - In navolging van zijn vroegere vertrouweling Lance Armstrong heeft ook diens beruchte dopingarts Michele Ferrari koeltjes gereageerd op het onthullende onderzoeksrapport van het Amerikaanse antidopingbureau Usada.

''Ik zal mijn tijd nemen om de 1000 bladzijden van het dossier te bestuderen'', liet de Italiaan aan cyclingnews.com weten.

Eerder gaf Armstrong via Twitter te kennen dat hij 'onaangedaan' was door het omvangrijke verslag van Usada.

Volgens documenten uit het rapport betaalde de gevallen Amerikaan tijdens zijn loopbaan ruim één miljoen dollar aan Ferrari voor al zijn (verboden) diensten en producten. Beiden zijn inmiddels levenslang geschorst.

Volgens het Usada-rapport was de Italiaanse arts het medische brein achter het dopingnetwerk bij US Postal en Discovery. Hij zou epo en groeihormonen aan Armstrong en andere renners hebben verstrekt.

489 keer genoemd

Ook stelde Ferrari schema's op voor doping en gaf hij raad bij bloedtransfusies. In het officiële vonnis van Usada, dat 202 pagina's telt, wordt Ferrari liefst 489 keer genoemd.

''Het heeft hen twee en een half jaar gekost om al deze documenten te verzamelen. Het zal mij dus ook wat tijd kosten om ze door te nemen", sprak de Italiaan laconiek. ''Wanneer het moment gepast is, zal ik reageren.''

Ferrari heeft alle beschuldigingen, evenals Armstrong, altijd ferm ontkend. ''Ik ben nooit getuige geweest van welke dopingpraktijken dan ook bij het US Postal-team."

"Ik ging nooit naar wedstrijden en op de trainingskampen waar ik bij was, voerde ik enkel tests uit en stelde ik trainingsschema's op'', zo schreef hij nog op 12 juli van dit jaar op zijn website.