NIJMEGEN - Evander Sno maakte maandag na twee weken afwezigheid zijn rentree op het trainingsveld bij NEC. De middenvelder, die met een defibrillator speelt, werd twee weken geleden onwel in de uitwedstrijd tegen Feyenoord.

Door Jeroen van der Zanden

“Ik kan weer doen wat ik het leukste vind, dat is het belangrijkste”, vertelde de 25-jarige Sno maandag tijdens een persconferentie. “Ik ben blij hoe iedereen de afgelopen weken gereageerd heeft en hoe iedereen bezorgd was om de mens Evander Sno.”

Hijzelf maakt zich na het voorval in De Kuip absoluut niet druk. “Ik heb er veel dingen over gelezen in de krant en er veel over gezien op tv, maar ik ben gewoon doorgegaan met mijn dagelijkse dingen.”

“Ik weet waar het kastje in mijn lichaam voor dient. Wat dat betreft was ik er zelf, in tegenstelling tot de media, snel klaar mee.”

Vrees

Op 10 oktober kreeg de oud-Ajacied van de artsen groen licht om zijn carrière voort te zetten. Deze maand ondergaat hij nog één onderzoek, daarna wordt hij slechts af en toe gecontroleerd.

“Life goes on”, bleef Sno nuchter. “Ik kan er niet te lang bij stilstaan. Vrees is je ergste vijand. Als je dat hebt, dan wordt het moeilijk.”

Er is dan ook absoluut geen angst op een herhaling van het voorval bij Sno. “Ik denk daar niet aan. Dat is ook niet de juiste instelling. Ik hoop gewoon dat het niet opnieuw gebeurt en daar blijf ik voor bidden.”

Risico

NEC-trainer Alex Pastoor zei geen enkel risico te hebben genomen met Sno. “Ik heb tijdens een wedstrijd nog nooit de gezondheid van een speler op het spel gezet. In de meeste gevallen kan ik niet beoordelen of er in medische zin iets op het spel staat. Ik laat mij dus voorlichten door de medische staf.”

“Veel mensen spreken zich uit over dingen waar ze geen weet van hebben”, vond Pastoor, die zich wegens gebrek aan medische kennis de laatste weken niet over het voorval uitliet.

“Je hebt als speler of trainer de keuze om erop te reageren of niet. Ik koos ervoor om er niet op te reageren”, aldus de oefenmeester.