HOOFDDORP - Andy Schleck gelooft in de toekomst van het wielrennen, de recente dopingonthullingen in het USADA-rapport over Lance Armstrong en de US Postal-ploeg ten spijt. 

“Het publiek moet ons weer vertrouwen. Ik weet dat het makkelijker gezegd dan gedaan is, de zaken waarover de mensen nu lezen maken onze sport er niet geloofwaardiger op”, vertelt de 27-jarige Luxemburger aan L’Equipe. "Ik geloof echter in de toekomst van het wielrennen."

Schleck vindt het niet zinvol dat er oude zaken worden ‘opgewarmd’. “Wat heeft het voor zin wanneer iemand als Frankie Andreu, een willekeurig voorbeeld, nu de waarheid vertelt over wat iemand twaalf jaar geleden heeft gedaan? Moeten we nog verder teruggaan? Zijn er getuigen die willen praten over Charly Gaul?”

“Dat is niet aan mij om te beslissen, de UCI is nu aan zet. Naar mijn mening moeten mensen alleen kijken naar de toekomst. Momenteel zijn er goede maatregelen getroffen, zoals het whereabout-systeem en het biologisch paspoort. In de tijd dat Armstrong de Tour won, waren er minder positieve dopinggevallen dan nu.”

Xipamide

Een van de renners die tegen de lamp liep, is Frank Schleck. De broer van Andy Schleck testte tijdens de Tour positief op xipamide.

“Iedereen weet, zelfs de experts, dat dit geen dopingproduct is. Frank deed niets verkeerd", stelt de jongste van de Luxemburgse broers.