HOOFDDORP - Darter Michael van Gerwen heeft met een knappe comeback de World Grand Prix in Dublin op zijn naam geschreven.

De Nederlander kwam in de finale terug van een 4-1 achterstand in sets tegen Mervyn King en won met 6-4.

De 23-jarige Brabander had eerder in het toernooi al grote namen als Adrian Lewis, Andy Hamilton en Wes Newton verslagen.

Van Gerwen sloot de spannende partij tegen King af met een knappe finish van 135. Hij stijgt naar de achtste plaats op de wereldranglijst van de PDC. Het is zijn eerste grote titel bij de belangrijkste dartbond.

Publiek

De man uit Boxtel kon na afloop zijn geluk niet op. "Aan het begin van de partij was ik niet geconcentreerd, maar daarna kon ik me gelukkig herpakken. Dit is de mooiste titel van mijn leven."

De Engelsman King haalde na zijn nederlaag uit naar het publiek. "De afgelopen dagen heb ik geweldig gespeeld, maar dat werd me deze keer niet toegestaan."

Van Gerwen ontving een hoofdprijs van 100.000 pond, zo'n 125.000 euro. Hij was pas de derde Nederlander die de eindstrijd haalde van de dit bijzondere toernooi, waarin de spelers moeten beginnen én eindigden met een dubbel.

Roland Scholten en Raymond van Barneveld (twee keer) gingen hem voor. Geen van beiden stapte met de bokaal van het podium.