HOOFDDORP - Roger Federer heeft maandag een bijzondere mijlpaal bereikt. De Zwitserse tennisser voert voor de driehonderdste week de wereldranglijst aan. 

Federer stond begin 2004 voor het eerst op de eerste positie. Tussendoor moest hij die plek wel afstaan aan Rafael Nadal en Novak Djokovic.

Eerder dit jaar onttroonde Federer Pete Sampras als speler die het langst op de eerste plek stond. De Amerikaan bleef steken op 286 weken.

De kans is niet groot dat Federer het jaar afsluit op de nummer één-positie. De Zwitser heeft veel punten te verdedigen, terwijl Djokovic juist een matig slot van 2011 beleefde.

Het verschil tussen Federer en Djokovic is minder dan tweehonderd punten na het Masterstoernooi van Shanghai, dat gewonnen werd door de Serviër.

In de top vijf staan verder Andy Murray, Rafael Nadal en David Ferrer.

Haase

Robin Haase is op plek vijftig (winst van één plaats) de beste Nederlander. Igor Sijsling verruilt de 79e voor de 77e plaats.

Dankzij zijn challengerzege in San Juan klom Thiemo de Bakker van de 150e naar de 132e plaats.

Vrouwen

Bij de vrouwen deden zich geen mutaties voor in de bovenste regionen. Victoria Azarenka blijft eerste, voor Maria Sjarapova, Serena Williams en Agnieszka Radwanska.

Kiki Bertens blijft op plaats zestig (net als vorige week) de beste Nederlandse. Arantxa Rus handhaafde zich op de 69e positie. Michaëlla Krajicek zakte van 127 naar 131.