HOOFDDORP - Lance Armstrong is mogelijk bereid om een test met een leugendetector te ondergaan om zich te verweren tegen de dopingbeschuldigingen van elf voormalige teamgenoten in het USADA-rapport. 

Dat zegt Tim Herman, de advocaat van de Texaan, in Engelse media. “Ik ben zelf een voorstander van een test met een leugendetector, mits goed uitgevoerd en onder begeleiding van een gekwalificeerde technicus.”

“Of Armstrong zo’n test wil ondergaan? Misschien doen we dat wel, je weet nooit.”

Gevraagd naar de reden waarom de ex-renner mogelijk geen leugendetector zal opzoeken, antwoordt Herman: “Omdat hij verder wil met zijn leven. De meeste mensen hebben toch al hun positie ingenomen, dat rapport heeft daar weinig aan veranderd. Er zijn Lance-fans en Lance-haters.”

Zeshonderd collega's

In het meer dan duizend pagina’s tellende rapport wordt Armstrong omschreven als de hoofdrolspeler van het meest succesvolle, professionele en geraffineerde dopingsysteem aller tijden.

Volgens Herman spreekt een aantal oud-ploeggenoten die Armstrong van doping beschuldigen niet de waarheid. “Ik kan je ook vertellen dat veel andere renners een heel ander verhaal te melden hebben. Armstrong had zo’n zeshonderd collega’s, ploegleiders, mecaniciens, trainers etc. gedurende zijn loopbaan in Europa.”

“Slechts elf van hen stapten naar voren. En waarom? Omdat er een deal is gesloten. Normaal gesproken hadden ze vier jaar geschorst moeten worden, nu staan ze slechts zes maanden aan de kant. Ze missen zelfs geen koers, omdat de straf in september is ingegaan.”

Het USADA heeft Armstrongs resultaten sinds augustus van 1998 geschrapt en hem levenslang geschorst.