AMSTERDAM - Arjan Stroetinga heeft bij de start van het nieuwe marathonseizoen in Amsterdam de draad meteen weer opgepakt. 

De schaatser uit Oldeberkoop sloot de vorige competitie om de KPN Cup af met een zege en won zaterdagavond na de lange zomerpauze zonder ijs direct weer.

Hij was op de Jaap Edenbaan in de eindsprint sneller dan Gary Hekman en Crispijn Ariëns. Stroetinga was ook in de laatste editie schier onverslaanbaar in de spurt en reeg de overwinningen aan elkaar. In de ouverture in Amsterdam kreeg de Fries het ditmaal bepaald niet cadeau.

De BAM-ploeg werd uitgedaagd door Pieter-Jan van Eck, Ruud Aerts en Sander Kingma. Die kozen brutaal de aanval en namen een voorsprong van driekwart ronde. De helpers van Stroetinga voorkwamen ternauwernood dat het trio de staart van het peloton bereikte.

Zij kregen na afloop dan ook de eer. ''De jongens hebben keihard gewerkt’’, prees de winnaar. ''De andere ploegen keken vooral naar ons. Met z’n allen hebben we het tempo zo opgevoerd dat de vluchters niet konden aansluiten.’’

Koen Verweij leek in eerste instantie ook een podiumplek te hebben bemachtigd. De langebaanschaatser, die af en toe in dienst van het Wadro-team van Henk Angenent een marathon rijdt, werd teruggezet in het klassement omdat hij in de sprint zijn handen te veel gebruikte.

Schouten

Eerder op de avond won Irene Schouten de marathon bij de vrouwen. Ze zegevierde op de onoverdekte Jaap Edenbaan in Amsterdam de eerste wedstrijd voor de KPN Cup door in de eindsprint Carla Zielman en Foske Tamar van der Wal te verslaan.

Zij maakten deel uit van een kopgroep van zestien rijdsters die het peloton op een ronde achterstand zette. In de slotfase waren er opnieuw verscheidene ontsnappingspogingen, maar niemand kwam weg.

Het verschil op de eindstreep was miniem. Bestudering van de finishfoto was nodig om Schouten als winnares aan te wijzen.  ''Dit is zo mooi’’, was haar blije reactie. ''Vorig jaar heb ik door allerlei blessures en ziekte zo’n beroerd seizoen gehad; en nu win ik de eerste wedstrijd.''