Zal je altijd zien. Werk je tijden lang, vol overgave, op eigen initiatief en uiteindelijk succesvol, aan de fysieke hereniging van ’s lands meest heroïsche wielerduo Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse.

Door Hendrik Meijnders

Een missie waarvoor je dus glansrijk slaagt met een buitengewoon fijn fietsboek tot gevolg.

En dan wordt de dag waarop je jouw pennenvrucht in het bijzijn van de helden van weleer presenteert aan de rest van de wereld volledig, maar dan ook compleet en tot aan je kruin toe ondergesneeuwd door het nieuws van Lance Armstrong en iets met doping. Het overkwam auteur Peter Tetteroo afgelopen donderdag.

Hét onderwerp in deze uitgave lijdt geen twijfel. Rooks en Theunisse (als Geert-Jan geboren) zijn totaal verschillende personen, hadden als coureur veel gemeen, waren ooit ploeggenoten, werden beste maten en bijzonder succesvol, maar raakten gebrouilleerd.

Om na ruim vijftien jaar radiostilte (hoe bekend was dit eigenlijk bij het grote publiek?) de gezamenlijke draad toch weer op te pakken en tot de conclusie te komen dat, zoals wel vaker, het futiliteiten waren die ten grondslag lagen aan al die onenigheid.

Gierig

Daar omheen en tussendoor gaat het natuurlijk over hun beider carrières (en dus Alpe d’Huez), wel of niet ver- of gekochte koersen (één van de futiliteiten), hun eigenaardigheden (GJT: “Ik hield van een bepaalde soort pijn”, Rooks was zo gierig als de pest) en smaakvolle non-feitjes (winegums en roze koeken als after-koers-voedsel).

De letterlijk uitgetikte radioverslagen van de NOS ten tijde van de hoogtijdagen eind jaren tachtig zijn een vondst, te lezen over bruto jaarsalarissen van 1,2 miljoen gulden (exclusief premies) is altijd goed, net als over het absurde aantal van 50.000 (!) trainingskilometers die GJT wegfietste tijdens zijn jaar schorsing.

Siamese Tweeling

Zegt Mart Smeets, als een van de ervaringsdeskundigen als het gaat over ‘de Siamese Tweeling’, ergens tegen het einde en als het gaat over het NK wielrennen, editie 1994: “Wielrennen heeft een omerta die we niet geopend krijgen. Heel soms komt die oester met geheimen op een kiertje en borrelen er wat nieuwtjes naar buiten. Blub, blub, even vang je een glimp op van de werkelijkheid van de sport en daarna gaat het luik weer heel snel dicht.”

Dat is dan ook meteen de enige passage waarop je, na deze week, het etiket ‘behoorlijk achterhaald door de actualiteit’ zou kunnen plakken.

Maar los van de vraag of je in deze tijd sowieso nog een wielrenner moet geloven op de kleur van zijn of haar ogen of gebezigde teksten, zal het toch niet dat al die negatieve aandacht van invloed is op de verkoopcijfers van Rooks & Theunisse, koningskoppel ondanks alles? Dat zou namelijk zonde en volledig onterecht zijn.

Cijfer: 8

Rooks & Theunisse
Koningskoppel ondanks alles
Uitgever: Tirion Sport
ISBN-nummer: 9789043914604
Auteur: Peter Tetteroo
Pagina’s: 224
Prijs: 18,95 euro