HOOFDDORP - Marco Haller heeft vrijdag verrassend de massasprint in de vierde etappe van de Ronde van Peking gewonnen.

De 21-jarige Oostenrijker van Katoesja troefde in de etappe van Yanqing naar Chang Ping erkende Italiaanse sprinters Alessandro Petacchi en Elia Viviani af.

Haller, die op weinig aansprekende resultaten uit het verleden kan worden betrapt, geloofde zelf amper dat hij had gewonnen nadat hij over de streep kwam.

Tony Martin behield de leiding in het algemeen klassement. De Duitser heeft veertig seconden voorsprong op de Italiaan Francesco Gavazzi.

Roy

De etappe werd gekleurd door een ontsnapping van een vijfkoppig groepje. Jérémy Roy, Timofey Kritskiy, Alex Howes, Mitchell Docker en Alex Dowsett kregen een maximale voorsprong van bijna zeven minuten.

Naarmate het peloton dichterbij kwam besloot Roy er in zijn eentje vandoor te gaan. De Fransman kreeg een aardige voorsprong, maar werd vijf kilometer voor de finish alsnog teruggepakt.

In de sprint probeerden de Nederlandse troeven Theo Bos en Kenny van Hummel zich nog vooraan te melden. Beiden werden echter ingesloten en kwamen niet in de buurt van de ereplaatsen.

De rittenkoers, die deel uitmaakt van de World Tour, eindigt zaterdag met een heuvelachtige etappe van 182,5 kilometer van Chang Ping naar Ping Gu.