Boogerd ontkent epo-gebruik

HOOFDDORP - Michael Boogerd zegt tegenover NUsport 'nooit epo te hebben gebruikt'.

''Een renner maakt zelf zijn keuzes, niet de ploegleider of de ploegarts.'' Dat zei de voormalig algemeen directeur van de Rabobank-wielerploeg donderdagochtend voor de microfoon van Radio 1.

In een rapport van het Amerikaanse dopingagentschap USADA, waarin de dopinggeschiedenis van Lance Armstrong uiteen werd gezet, zei voormalig Rabo-renner Leipheimer dat hij via de ploeg EPO kreeg en dat de Rabobank-ploeg een eigen dopingprogramma had.

Leipheimer bekende zijn dopinggebruik onder ede. De Rooij ontkende weet te hebben van het EPO-gebruik van zijn voormalig kopman.

''Ik heb mij daar nooit mee bezig gehouden. Ook als renner niet en dat zou ik onder ede willen verklaren'', liet hij weten. ''We krijgen nu weer van alles uit het verleden dat ons in de wielen rijdt. Je moet je afvragen waar en wanneer het ophoudt. Dat punt lijkt nu gekomen.''

''Onze renners zijn gecontroleerd en vrijuit gegaan. We hebben ons aan de regels gehouden'', bestreed De Rooij de beschuldigingen.

Non-actief

Omega-Pharma QuickStep, de huidige ploeg van Leipheimer, heeft de renner inmiddels op non-actief gezet.

"We nemen de beslissingen van het USADA en Levi's verklaringen bijzonder ernstig. We willen alle informatie grondig bestuderen en eerst persoonlijk met Leipheimer spreken", aldus een verklaring van de ploeg.

"We willen benadrukken dat de strijd tegen doping altijd één van onze belangrijkste richtlijnen is geweest. Leipheimer is door het USADA geschorst voor feiten die hij pleegde voor hij bij ons reed."

Tip de redactie