HOOFDDORP - Ook Levi Leipheimer erkende woensdag het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen, onder meer tijdens zijn periode voor Rabobank (2002-2004).

De 38-jarige renner van Omega Pharma-QuickStep is een van de nog actieve renners die heeft getuigd tegen Lance Armstrong voor het rapport dat het Amerikaanse antidopingagentschap USADA heeft opgesteld over de dopingpraktijken bij US Postal.

Vanwege zijn bekentenis is Leipheimer, die in 2000 en 2001 uitkwam voor de oud-ploeg van 'The Boss', voor zes maanden geschorst, van 1 september 2012 tot 1 maart 2013. Ook worden al zijn resultaten tussen 1 juni 1999 en 30 juni 2006 alsmede zijn derde plek in de Tour de France van 2007 geschrapt.

In het rapport van de USADA (pdf) geeft de Amerikaan toe jarenlang EPO te hebben gebruikt, ook tussen 2002 en 2004, toen hij in dienst was van de Nederlandse Raboploeg.

Die doping kocht Leipheimer vanaf 2003 van de voormalig dokter van US Postal José Marti. In zijn bekentenis (pdf) zegt de renner ook dat hij door een teamdokter van Rabo (de naam is weggestreept in het rapport) werd geassisteerd in het toebrengen en kopen van EPO.

Armstrong

Volgens Leipheimer was een andere renner in de ploeg ook aan de epo. Diens naam is in het rapport eveneens zwart gemaakt. ''We hebben zijn gebruik van epo verscheidene keren besproken'', gaf Leipheimer te kennen.

Leipheimer maakte tegenover het USADA onder ede ook melding van een training in 2003 met Armstrong. ''Lance vroeg mij wie de training bij Rabobank deed. Ik vertelde het hem.'' In het verslag zijn dan twee namen onleesbaar gemaakt.

''Toen zei Lance, wat gebeurt er op het andere vlak? Ik geloof dat we beide wel begrepen dat hij vroeg wie het dopingprogramma beheerde. Ik antwoordde: dezelfde.''

Nu schoon

“Ik accepteer de straf van het USADA. De afgelopen vijf jaar ben ik schoon, zoals de hele sport schoner is geworden. Hopelijk blijft dat zo door mijn bekentenis en die van andere coureurs”, laat de Amerikaan woensdag weten in een verklaring in The Wall Street Journal.

“Als mensen aan doping denken, dan stellen ze zich een individu voor die middelen gebruikt om beter te worden. Mensen realiseren zich niet dat er sprake was van georganiseerd dopinggebruik in het peloton. Doping was niet de uitzondering, maar de norm.”

Betreuren

“Ik betreur de noodzakelijke beslissingen die ik moest nemen", vervolgt Leipheimer. "Het was ook geen 'goed of fout’-keuze? Het was eerder ‘doe het’ of ‘ga maar naar huis’. Ik zal er niet over liegen en neem nu mijn verantwoordelijkheid.” 

“Toen het USADA naar me toe stapte, zei ik dat ik mee wilde werken. Ik wil niet dat ouders hun kinderen, die dromen van deelname aan de Tour, ontmoedigen.”

“Ik had eerder naar buiten kunnen komen, maar zou dat iets hebben bewerkstelligd - behalve het beëindigen van mijn carrière? Een individu die ervoor kiest de stilte te doorbreken, kan nooit een institutioneel probleem oplossen.”

Lees alles over het dossier-Armstrong op NUsport