Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
armstrong

Duizend pagina’s bewijs tegen Armstrong

HOOFDDORP - USADA, het Amerikaanse antidopingagentschap, heeft woensdag bekend gemaakt dat het later op de dag duizend pagina’s bewijs tegen oud-profrenner Lance Armstrong op haar site openbaar zal maken.
Door NUsport/Nando Boers

Door Nando Boers

In een verklaring zegt de algemeen directeur van USADA, Travis Tygart, dat het gaat om ‘overdonderend bewijs’.

In die verklaring op de website van USADA stelt Tygart dat het vergaarde bewijs ‘zonder enige twijfel’ aantoont dat het team van US Postal "het meest geavanceerde, professionele en succesvolste dopingprogramma runde dat de sport ooit heeft gezien."

Tygart spreekt van de teleurstellende waarheid betreffende de ‘bedrieglijke activiteiten’ van het team van US Postal dat tientallen miljoenen Amerikaans belastinggeld in sponsorgeld ontving.

Ontkend

Armstrong won in zijn loopbaan zeven keer de Tour de France. Al die zeges zijn hem inmiddels al ontnomen. Ook is de Texaan levenslang geschorst door de USADA.

De Amerikaan heeft altijd ten stelligste ontkend doping te hebben gebruikt. Hij wijst op de honderden controles die er bij hem zijn gedaan zonder dat hij positief testte.

Armstrong wilde woensdag nog niet direct reageren, zo zei zijn woordvoerder Mark Fabiani.

In de later vandaag openbaar te maken documenten staan 26 onder ede afgelegde verklaringen van direct betrokkenen, onder wie vijftien renners met kennis van de handel en wandel van de ploeg.

Onweerlegbaar bewijs

USADA spreekt van ‘direct gedocumenteerd bewijs’, zoals financiële betalingen, e-mails, wetenschappelijke gegevens, laboratoriumgegevens, dat ‘het gebruik, het bezitten en het verspreiden van verboden prestatiebevorderende middelen’ bewijst van Armstrong. USADA zegt dat het bewijs ‘onweerlegbaar is’.

Tygart prijst de openheid van de volgende elf voormalige US Postal-renners die verklaringen hebben afgelegd: Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters and David Zabriskie.

"Zij hebben geweldige moed getoond", aldus Tygart.

UCI

De UCI reageerde woensdag in een persbericht op het rapport van de USADA. De internationale wielrenunie wil snel reageren en 'de zaak niet langer vertragen dan noodzakelijk' is.

Volgens de code van het WADA (wereldantidopingbureau) heeft de UCI 21 dagen om eventueel in beroep te gaan.


Lees meer over:

USADALance Armstrong

Aanbevolen artikelen