ENSCHEDE - In wat waarschijnlijk een van de meest vreemde ontknopingen uit de geschiedenis van het nationale bekertoernooi is heeft FC Twente dinsdagavond ten koste van NAC Breda de finale bereikt. De beslissing viel via de strafschoppenserie, nadat het na negentig minuten 2-2 was en in extra tijd niet werd gescoord.

FC Twente deed negentien minuten aardig mee. Dat was tussen de e en 79e minuut, in een fase dat het fenomeen N'Kufo even speelde. Van 0-1 werd het (even) 2-1. Langer kon niet, gezien zijn spierblessure aan de hamstring. Verder controleerde NAC het duel in het kolkende Arke Stadion, waar van begin tot eind een topsfeer heerste.

Onwaarschijnlijk

Voor de reeks van elf meter voorkwam Twentes doelman Paauwe met een onwaarschijnlijke redding in de verlenging een doelpunt van Boukhari. Boussaboun riep vergeefs om een strafschop, toen Zomer hem omver haalde. Vervolgens raakte bij FC Twente Cziommer, ook al niet fit begonnen, dusdanig aangeslagen dat hij nauwelijks verder kon. Wissels waren er niet meer.

Een uur lang was er niets aan de hand voor NAC. Van het moment dat FC Twente N'Kufo inzette veranderde dat. In ongeveer een kwartier boog de Enschedese thuisclub de achterstand om in een voorsprong.

Allesbehalve fit

Eerst maakte Niemeyer de niet meer verwachte gelijkmaker, met een fraaie kopbal. Vervolgens scoorde N'Kufo zowaar de 2-1. Dat terwijl hij eigenlijk niet eens kon spelen. Tijdens het opwarmen langs de lijn bleek al dat hij allesbehalve fit was.

Het werd een wonderbaarlijke terugkeer van de Congolees, die uitgerekend anderhalve week eerder in het uitduel met NAC geblesseerd raakte. N'Kufo, nummer drie op de topschutterslijst van de eredivisie, stond slechts een minuut of twintig in het veld. Na gedane zaken kon hij nauwelijks nog lopen en werd ver voor het eindsignaal al weer vervangen.

Sensationele ommekeer

Het was wel goed voor de sensationele ommekeer. Eens te meer bleek hoe belangrijk de spits is voor de Enschedeërs. Enkele dagen eerder tegen NEC in de competitie ontbrak hij en prompt leed FC Twente zijn tweede thuisnederlaag van het seizoen. Nog wel met 5-2. Dat terwijl daarvoor slechts PSV in het Arke Stadion had gewonnen.

Daarvoor had de thuisclub zonder resultaat gezocht naar een aanspeelpunt voorin. Christensen, hoe hard werkend ook, was dat niet. Vergeefs zochten de Tukkers de diepte, maar veelal strandden hun pogingen in schoonheid. Lang leek het bereiken van de eindstrijd een hopeloze opgave.

Adequaat

NAC reageerde adequaat. De Bredase formatie, die eerder in het toernooi won bij Ajax en PSV, had het duel nagenoeg volledig onder controle. Dat leidde na ruim een half uur tot de verdiende openingstreffer. Boukhari, tegen PSV ook al de matchwinner, scoorde. Hij deed dat uit een prachtige pass van Diba, gegeven met buitenkantje rechts.

Vervolgens kwam de Bredase club nauwelijks in de problemen. FC Twente moest het slechts van zijn inzet hebben, maar enig overleg zat nauwelijks in de aanvalspatronen. Achterin bij NAC heerste het duo Schenning/Penders. Babos werd in het doel nauwelijks beproefd. Ten einde raad probeerde Heubach het met enkele afstandsschoten. Ook dat had geen zin.

Wanhoopspoging

Vandereycken restte weinig anders dan de wanhoopspoging, het inzetten van de strompelende N'Kufo. Kennelijk gaf dat de Enschedese spelers moed en kwam de schrik erin bij NAC. Anders was de verandering in het spelbeeld niet te verklaren. Wonderbaarlijk was het wel.

Net zo onverwacht was het dat NAC terugkwam nadat N'Kufo weer uit beeld verdwenen was. Zowaar slaagden de Brabanders erin nog langszij te komen. Collen maakte gelijk tijdens het slotoffensief, waardoor de verlenging noodzakelijk werd.