Keulstra stopt tijdelijk vanwege eetprobleem

HOOGLAND - Pien Keulstra zal door gezondheidsproblemen als gevolg van een eetprobleem de komende tijd stoppen met schaatsen. 

De KNSB heeft dat in nauw overleg met de rijdster van Jong Oranje en haar ouders besloten. 

De achttienjarige schaatsster uit Boekelo, die vorig jaar de 3000 meter en 5000 meter won bij de NK afstanden, blijft deel uitmaken van de nationale jeugdselectie en zal, zodra haar gezondheidsituatie dat toe laat, de training weer oppakken.

De medische en technische staf van de KNSB achten het voor Keulstra niet langer verantwoord om topsport te bedrijven in combinatie met pogingen om te herstellen van haar eetprobleem.

Enerzijds vanuit fysiek oogpunt, anderzijds vanuit de gedachte dat de focus van volledig gericht moet zijn op herstel. Primair belang is haar gezondheid en de topsportdoelen secundair.

Andere koers

Het afgelopen jaar is geprobeerd om de gezondheidsproblemen van Keulstra het hoofd te bieden in combinatie met haar ontwikkeling als talentvol schaatsster.

In de laatste evaluatie met de begeleiding werd duidelijk dat er een andere koers gevaren moet worden. Een intensief trainingsprogramma zou op dit moment het herstel van de jonge rijdster te veel kunnen frustreren.

Wisselvallig

Erik Bouwman, trainer Jong Oranje: ”Het intensieve traject dat we de afgelopen tijd met z’n allen – Pien, technische en medische staf – hebben afgelegd om dit eetprobleem onder de knie te krijgen gaf een te wisselvallig beeld van verbetering en terugval.”

“Het is duidelijk dat er in het belang van Pien nu een andere keuze gemaakt moet worden. Met pijn in mijn hart, maar Pien moet allereerst gezond worden. Maar ik hoop natuurlijk ook dat we onze gezamenlijke route richting de ingezette schaatsdoelen alsnog kunnen afmaken.”

Perspectief

De laatste weken is begonnen met een nieuw behandeltraject. Hierbij zal het bedrijven van topsport voorlopig op de tweede plaats komen. Het verloop van het herstel van Keulstra zal bepalend zijn voor haar perspectief op topsport in de toekomst.

In die zin is het voor de KNSB dan ook lastig om op dit moment aan te geven op welke termijn er door haar weer optimaal getraind kan worden.

Jong Oranje

Wel zullen Keulstra en de begeleidingsstaf regelmatig samenkomen voor overleg, waarin het welzijn en de vorderingen van het behandeltraject zullen worden besproken.

Bouwman: “Pien blijft gewoon lid van Jong Oranje en we zullen veelvuldig contact houden over het verloop van het proces. Daar waar gewenst, kan ze sporttechnisch aansluiten. Het behandelingstraject van Keulstra zal hierin echter ‘leidend’ zijn.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie