ENSCHEDE - FC Twente blijft koploper in de eredivisie. De Enschedese club versloeg zondag op eigen veld AZ met 3-0. Het verschil werd pas gemaakt, nadat bij de Alkmaarders Adam Maher en Jozy Altidore kort na rust de rode kaart kregen.

Op het moment van de twee rode kaarten leidde de thuisclub met 1-0.

Maher kon verdwijnen na het haken van Roberto Rosales, door arbiter Danny Makkelie uitgelegd als natrappen.

In de discussies die volgden kreeg Altidore kort achter elkaar twee keer geel. Het tot dan redelijk gelijkwaardige duel was daarmee meteen gespeeld.

Hoewel koploper, was FC Twente tegen AZ op jacht naar eerherstel. Tegenvallende optredens bij Ajax en Helsingborg, internationaal, hadden het elftal van coach Steve McClaren wat onder druk gezet. In Amsterdam (1-0 verlies) ging de ongeslagen status eraan, in Zweden (2-2) werden de kansen op Europees succes kleiner.

Chadli

De agressiviteit was in elk geval terug bij de Enschedese formatie, die het donderdag bij Helsingborg nog in alle opzichten had laten afweten. Het leidde na twintig minuten tot de openingstreffer. Nacer Chadli, al weken de beste man, rondde een aanval van Robbert Schilder en Edson Braafheid fraai af.

Het was weer eens wat anders, een 'velddoelpunt' van FC Twente na een Europees optreden. Eerder werd na een buitenlands avontuur thuis weliswaar gewonnen van VVV-Venlo en sc Heerenveen, maar beide keren viel de beslissing (1-0) van elf meter.

Aangezien AZ ook durfde aan te vallen, was er nu sprake van een open wedstrijd. AZ deed eigenlijk niet onder voor de thuisclub. Het elftal van trainer Gertjan Verbeek kwam via Viktor Elm zelfs bijna op voorsprong, maar in het doel redde Nikolai Michailov.

Castaignos

De Alkmaarders waren vaker dreigend, maar kwamen niet tot veel kansen. In de Twentse defensie mocht nu eens Rasmus Bengtsson het proberen op de plek van de geblesseerde Andreas Bjelland.

Pas bij elf tegen negen nam FC Twente duidelijk afstand. Eerst benutte Dusan Tadic een strafschop, daarna maakte Luc Castaignos er 3-0 van. Veel meer kansen gaf AZ niet meer weg.