DEN HAAG - Erben Wennemars, Mark Tuitert en Carl Verheijen zijn genomineerd voor de Ard Schenk Award, de prijs voor de beste schaatser van het jaar. Bij de vrouwen strijden Renate Groenewold, Marianne Timmer en Gretha Smit om de felbegeerde titel schaatsster van het jaar.

Wennemars won vorig jaar de award en mag hem daarom nu uitreiken aan de winnaar van 2004. Dat gebeurt woensdag in Amsterdam. De kans is aanwezig dat de wereldkampioen sprint en 1000 meter de prijs aan zichzelf mag overhandigen. Tuitert werd dit jaar Europees kampioen allround, Verheijen won de 10 kilometer bij de WK afstanden.

Smit werd in 2003 uitgeroepen tot beste schaatsster. De winnares van zilver op de 5 km en 3 km bij de WK afstanden heeft dit jaar grote concurrentie van wereldkampioene allround Groenewold en wereldkampioene sprint Timmer.

De schaatsers zijn genomineerd door het publiek dat via internet kon stemmen. Een vakjury bestaande uit voorzitter Ard Schenk, Ria Visser, Henk Vader (schaatssupportersvereniging Nederland), Ab Krook en Herman Engbers (trainer Gewest Oost) wijst de winnaars aan.