TILBURG - Met enig fortuin heeft Willem II zaterdag de eerste zege van het seizoen geboekt. Op de achtste speeldag van de eredivisie werd RKC Waalwijk met 1-0 verslagen.

De Luxemburgse spits Aurelien Joachim was in de 54e minuut de matchwinner tegen de bezoekende ploeg, die een groot deel van de wedstrijd veel sterker was.

RKC had in de eerste helft de leiding moeten nemen. In de achttiende minuut gleed verdediger Jordens Peters uit bij een dieptepass, waardoor spits Teddy Chevalier een vrije doortocht kreeg naar het Tilburgse doel.

In plaats van een schot lanceerde de Fransman een stift. De bal ging weliswaar over doelman David Meul, maar ook over de lat. Die misser zou RKC duur komen te staan.

Verdedigende stelling

Willem II speelde voor eigen publiek uit een verdedigende stelling en verbleef hoofdzakelijk op eigen helft. RKC speelde de bal rond tot het zestienmetergebied.

Daar binnen kwam de middenmoter nauwelijks tot kansen. Het vertoonde voetbal ging steeds meer op handbal lijken met veel cirkellopers.

Willem II probeerde de snelle counter te hanteren. Tot de rust leverde dat niets op, behalve een kopbal van Niek Vossebelt naast en wat vrije trappen waar keeper Jeroen Zoet geen enkele moeite mee had.

RKC teruggedrongen

In de tweede helft zette Willem II meer aan en werd de buurman uit Waalwijk teruggedrongen. Het succes kwam al na negen minuten. Vossebelt bereikte vanaf links Joachim. De hangende spits scoorde verrassend met een volley uit de draai, 1-0.

De Brabantse streekderby was plotseling een wedstrijd. Wel keerde na de treffer het spelbeeld van voor rust terug: RKC in de aanval, maar nu met verbetenheid en wanhoop.

Veel kansen kwamen er niet uit voort en met de zeldzame mogelijkheden werd door Ard van Peppen en Robert Braber te weinig gedaan. Een vrije trap van Rodney Sneijder in de tachtigste minuut smoorde in de muur.

Vechtlust Willem II

De thuisclub rook de eerste overwinning van het seizoen en trok met vechtlust de drie punten over de streep. In de vijf minuten blessuretijd ranselde Meul de bal uit een prachtige vrije trap van Sander Duits uit de kruising.