AMSTERDAM - "Het is treurig dat ik binnen mijn eigen ploeg moet strijden om een WK-plek die mij al was toegezegd", vertelt André Vreugdenhil van de schaatsploeg Wehkamp verbolgen in het Algemeen Dagblad. Hoewel de enige startplek voor België op het WK Allround al was toegezegd aan Vreugdenhil, moet de rijder uit commercieel oogpunt wijken voor kopman Bart Veldkamp.

De Belgische schaatsbond beslist deze week wie voor België uitkomt op het monidale allroundtoernooi in Heerenveen. Vreugdenhil haalde het enige WK-ticket voor zijn land binnen door op het EK in Erfurt op de zesde plaats te eindigen. Veldkamp slaagde daar niet in.

Schaatsicoon

"Bart wordt algemeen beschouwd als een schaatsicoon en heeft in de zoektocht naar een nieuwe sponsor inderdaad een grotere meerwaarde dan Vreugdenhil", verklaart manager Conrad Alleblas in de Rotterdamse krant. Wehkamp stopt aan het eind van het seizoen als hoofdsponsor.

"Eigenlijk strijd ik nu voor wat ik al was kwijtgeraakt. Ik heb de bond nog voorgesteld komende week bij de World Cup in Inzell een tweekamp met Veldkamp te organiseren over 500, 1500 en 5000 meter", vertelt Vreugdenhil. "De winnaar mag naar Thialf. Ik hoor wel wat de keuzeheren beslissen. Maar het lijkt me niet juist als sportieve redenen wijken voor commerciële argumenten."

Voor Veldkamp is het al een uitgemaakte zaak wie België gaat vertegenwoordigen. "Ik maak dit seizoen nog gewoon af. Ik rijd zowel de laatste World Cup wedstrijd in Inzell als het WK Allround in Heerenveen. Daar wil ik graag toch een keer een goede wedstrijd neer zetten", vertelt de Hagenees op zijn site