HOOFDDORP – Voor de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji zal er geen sprake zijn van een nominatie/kwalificatiesysteem voor de langebaanschaatsers. Dat heeft directeur sport van de KNSB, Arie Koops laten weten.

"In overleg met het NOC*NSF hebben we besloten om de nominaties te laten vallen."

Voorheen nomineerden alle schaatsers zich die internationaal een top-achtnotering op hun naam zetten, maar dit verduidelijkte de selectie voor de Olympische Spelen niet. "Onze ploeg doet per definitie mee om die plekken", zegt Koops.

Het NOC heeft in overleg met de KNSB besloten dat de kwalificatie voor de Olympische Spelen plaats zal vinden op één moment: het olympisch kwalificatietoernooi (OKT). Hoe de invulling precies vorm zal worden gegeven moet nog worden uitgewerkt, benadrukt Koops.

Calamiteit

De uitslagen van het OKT zullen leidend zijn, maar de selectiecommissie zal de uiteindelijke selectie maken en ter goedkeuring voorleggen aan Koops. Dat betekent dat de KNSB de ruimte houdt om in het geval van een calamiteit een schaatser aan te wijzen.

"Het zou kunnen zijn dat we bijvoorbeeld sowieso zeven plekken vaststellen en drie aanwijsplekken creëren. Dat is een richting waarin we denken, maar het moet nog wel formeel vastgesteld worden."

Ideale ploeg

In samenspraak met de merkenteam-coaches zal de KNSB komend seizoen bekijken of er op basis van een mogelijke prestatiematrix een ideale ploeg kan worden vastgesteld.

Daarmee fungeert seizoen 2012-2013 als een testcase voor het olympische seizoen.

Nieuw contract

Overigens heeft Koops zijn contract bij de schaatsbond met vier jaar verlengd. Hij zal in ieder geval tot 2016 aan de KNSB verbonden zijn met een optie tot 2018.

"We zouden in 2012 kijken of we nog met elkaar verder wilden en dat is zo", vertelt Koops. Hij vindt het vooral belangrijk dat er continuïteit is in de komende jaren.

"Het gaat erom hoe het professionele schaatsen na 2014 vorm krijgt. Dan kan je wel in 2014 opstappen, maar je kan beter het beleid daarna implementeren."