HOOFDDORP - PSV heeft donderdagavond een overtuigende zege geboekt in de Europa League. De Eindhovenaren wonnen in eigen stadion met 3-0 van Napoli.

Napoli, dat in het eerste groepsduel AIK Solna met 4-0 versloeg, trad in Eindhoven zeker niet met de sterkste ploeg aan.

Coach Walter Mazzarri had onder andere topscorer Edinson Cavani, doelman Morgan De Sanctis en aanvaller Goran Pandev buiten het basisteam gelaten.

De prioriteit van de voormalige club van grootheid Diego Maradona ligt nu eenmaal in de vaderlandse competitie waarin Napoli momenteel met Juventus de ranglijst aanvoert.

Door de omzettingen bij de Italiaanse tegenstander rook coach Advocaat winstkansen voor PSV, dat vorige maand nog troosteloos verloor in Oekraïne van Dnjepr Dnjepropetrovsk (2-0).

Dominant

De thuisploeg speelde zoals de voormalige bondscoach het graag ziet: dominant, in een hoog baltempo en met veel beweging in en tussen de linies. Enige minpunt in de sterke eerste helft was het uitverdedigen, dat soms slordig en onnodig chaotisch verliep.

Gedragen door het stuwende middenveld dook PSV veelvuldig op in het Italiaanse strafschopgebied. Ola Toivonen en Jeremain Lens, die vergeefs een strafschop claimde, waren aanvankelijk nog wat ongelukkig in hun doelgerichte acties. Ook Mark van Bommel was met een schuiver op de benen van doelman Antonio Rosati dicht bij een treffer.

Dankzij een dubbele misser in de gammele defensie van Napoli kon Lens in de 19e minuut de score simpel openen (1-0). Vlak voor de rust zorgde Dries Mertens voor de verdiende ruststand van 2-0 met een fortuinlijke volley na prima werk van rechtsbuiten Luciano Narsingh.

Met vedette Cavani in de gelederen leek Napoli na de pauze nog wel zin te hebben in een inhaalrace. Maar na de snelle kopgoal van Marcelo viel er weinig eer meer te behalen voor de Italiaanse bekerhouder. Tot genoegen van Advocaat hield zijn vaak bekritiseerde afweer tegen Cavani en co de nul, al had de onstuitbare Lens in de slotfase nog wel 4-0 moeten maken.

AIK

In dezelfde groep F won Dnjepr bij AIK. Het duel in Zweden eindigde in 3-2. Het elftal uit Oekraïne kwam twee keer terug van een achterstand.

De thuisclub kwam door Helgi Danielsson al snel op voorsprong. Nikola Kalinic maakte namens Dnjepr gelijk, maar op slag van rust zorgde Henok Goitom voor de 2-1 van AIK. Na de hervatting maakte Vitali Mandzjuk er 2-2 van. Het winnende doelpunt kwam op naam van Jevjen Seleznjov. AIK verloor eerder al van Napoli.